Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юлия Кръстева – доносник или жертва на ДС?

Досието на агент „Сабина“: от „източник, на който може да се вярва“ до „забравя да се явява на договорените срещи“

Новината от Комисията по досиетата, че световноизвестната интелектуалка Юлия Кръстева е агент на Държавна сигурност, разтърси културните среди в България. Снимка: БГНЕС - Юлия Кръстева – доносник или жертва на ДС?

Новината от Комисията по досиетата, че световноизвестната интелектуалка Юлия Кръстева е агент на Държавна сигурност, разтърси културните среди в България. Снимка: БГНЕС

Новината от 27 март, че прочутата френска интелектуалка от български произход – феминистка, философ и психолог – Юлия Кръстева е била агент на Държавна сигурност, предизвика сериозни сътресения в културните среди. По стар славянски обичай веднага в социалните мрежи се сформираха два лагера – един на непримиримите обвинители и друг –  на малко по-плахите защитници на Кръстева. Най-мъдра изглежда позицията на третия, мълчалив лагер – на тези, които искат първо да научат повече подробности и тогава да си съставят мнение.

Ние научихме повече. Днес в читалнята на Комисията по досиетата няколко часа четохме „Работно дело №8230 – „Сабина“ – и вече имаме мнение за случая. Всеки може да си състави свое, след като се запознае с устните „информации“, описани от агентите и служители на ДС, предавани устно от Юлия Кръстева, както и техните мнения за „Сабина“, агентурните ѝ донесения и някои житейски подробности.

Като начало Ви предлагаме първата информация от „Сабина“, както е приложена в Работното ѝ дело, описана от някой си „Любомиров“ (запазен е правописът на оригинала):

Информация за прояви на дейци от френската компартия

По-време на чехословашките събития членът на ръководството на френската компартия Льороа нескрито за близкото си обкръжение симпатизирал на либерализирането. След навлизане на войските на Варшавския пакт същият взел отрицателно становище и осъдил тази наши действия. Впоследствие при корекция на позициите на партията и той корегирал официялно своето становище, но в приятелски кръг продължавал да осъжда тези наши действия и досега.

В делегацията на френската компартия посетила нашата страна през есента на миналата година бил включен и Коен – еврейн, редактор на списанието „Ла нувел критик“ и член на ръководството на ФКП (мисля на ЦК). След завръщането си разпитвал какво представлява др. Венелин Коцев и изразявал недоволство от неговата суровост при провеждане на политиката на БКП на културния фронт.

Данните са от от Ю. Кръстева и може да се считат за достоверни.

19 февруари 1970 г.

Любомиров

Тази информация е отчетена в „Контролен лист на информационния материал“ като написана по инициатива на резидентурата. Там в отделните колонки пише още: получена от Юлия Кръстева; с важност: малоценна (има и още по-ниска степен – неценна); с коректност: откъслечна.

По-късно тази вечер очаквайте какво още прочетохме в папките за агент „Сабина“.

ДОСИЕТО НА ЮЛИЯ КРЪСТЕВА: НЯМА НИТО РЕД, НАПИСАН ОТ НЕЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах