Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юлия Кръстева обявена за агент на Държавна сигурност

Юлия Кръстева е била привлечена от Държавна сигурност през 1971 г. - пет години, след като се установява във Франция. - Юлия Кръстева обявена за агент на Държавна сигурност

Юлия Кръстева е била привлечена от Държавна сигурност през 1971 г. - пет години, след като се установява във Франция.

Юлия Кръстева е била агент на Държавна сигурност, оповести Комисията по досиетата. Прочутата интелектуалка, феминистка, философ и психолог е сътрудничела на тайните служби за сигурност под псевдонима Сабина. Водела се е към отдели III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).

Името ѝ излиза в архивите на ДС като член на редакционния съвет на „Литературен вестник“.  Документите за нея, събрани от щатни служители, са в два тома, открито е и работното ѝ дело, регистрационен дневник и картони.

Българката, която заминава за Франция през 1966 г. със стипендия, получена от френското правителство, е била привлечена в Държавна сигурност пет години по-късно, през 1971 г. Регистрирана е била от старши лейтенант Иван Божиков. Няма данни да е била снета от оперативен отчет.

Родена през 1941 г. в Сливен, Юлия Кръстева завършва френска филология в София, след което заминава за Франция. Там става част от водещите философски и литературни кръгове, в които са Ролан Барт, Люсиен Голдман, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан. Съпругът ѝ Филип Солерс е лидер на структуралистката литературно-философска група „Тел Кел“. Кръстева прави докторантури по семиология и лингвистика. Макар да идва от Източна Европа, във Франция тя успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата.

Преподава в университета „Дидро“ в Париж, редовен гост-професор е в Колумбийския университет, в университета в Торонто и др.

Носител на Ордена на почетния легион на Франция. Член на Британската академия. Един от 100-те мислители на XX век в класация на сп. „Форин Полиси“, редом с Умберто Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и папа Бенедикт XVI. Считана е за „последния публично известен интелектуалец“.


Вижте още: ЮЛИЯ КРЪСТЕВА В СУ: БУНТЪТ – НАСЛАДА ОТ ДОБРОТО, ТЪРПЕНИЕ КЪМ ЗЛОТО

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg