Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Контра-писмо от Франция: Юлия Кръстева подкрепи Ирина Бокова за шеф на ООН

Интелектуалци, индустриалци и аристократи от страната на Волтер застанаха зад кандидатката от България: Никой не е по-добре подготвен от нея

„Крайно време е жена да поеме водачеството на световната дипломация, за да даде на 3, 5 милиарда жени по света мястото, което те заслужават в оформянето на бъдещето на идващите поколения“, призовават интелектуалците в писмото. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Контра-писмо от Франция: Юлия Кръстева подкрепи Ирина Бокова за шеф на ООН

„Крайно време е жена да поеме водачеството на световната дипломация, за да даде на 3, 5 милиарда жени по света мястото, което те заслужават в оформянето на бъдещето на идващите поколения“, призовават интелектуалците в писмото. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Никой не е по-добре подготвен да се изправи пред критичните предизвикателства, засягащи нашето общо бъдеще като генерален секретар на ООН от Ирина Бокова“, заявяват група фнески интелектуалци, индустриалци и аристократи в открито писмо, подкрепящо кандидатката на България да оглави Организацията на обединените нации. Автор на изявлението е прочутият фотограф Ян Артюс-Бертран, сред подписалите го знаменитости от страната на Волтер е философката Юлия Кръстева, музикантът Жан-Мишел Жар и принцеса Шантал Френска. 

„Мирът, сигурността и дори безгрижието изглеждат все по-убягващи възможности в нашите общества… Уверени сме, че Ирина Бокова ще бъде генералният секретар, от който ООН и светът се нуждаят днес“, се казва в писмото.

Само преди дни посланиците на ООН получиха писмо от българския кинорежисьор Евгений Михайлов, в което той посочва, че българското правителство е номинирало Бокова под натиск „от крайно лява коалиционна партия, която заплаши, че ще го свали“. Режисьорът тврди, че цели да насочи вниманието институциите, до които е писал, към разкритията за комунистическото минало на Ирина Бокова, „липсата на лична неприкосновеност, пагубно лошо ръководство на ЮНЕСКО с практики, които повдигат въпроси на всички нива“.

Представяме ви пълния текст на изявлението и имената на подписалите го.

Защо Ирина Бокова трябва да стане новия
Главен секретар на Организацията на обединените нации

Ян АРТЮС-БЕРТРАН

Седемдесет години след създавенето на Обединените нации и двайсет и пет години след падането на Берлинската стена светът е на прага на безпрецедентни промени: изменящият се геополитически баланс на силите създава несигурност и нестабилност в различни части от света; огромен демографски растеж, генериращ икономическа, социална и здравна несправедливост, изискваща по-добра организация за предотвратяване на бежанската трагедия; климатична промяна, който трябва да ни накара да преосмислим модела си на развитие; дигитализирана комуникация, експлоатирана от терористи за нехуманни цели…

Мирът, сигурността и дори безгрижието изглеждат все по-убягващи възможности в нашите общества.

В лицето на тези нови предизвикателства за човечеството има растяща нужда от ООН, която да покаже адекватност, легитимност и ефективност. Генерацията „Y” стана пълното глобално поколение, наброяващо над 50% от световното население под 30-годишна възраст. Способността на Обединените нации да демонстрират модерност и да привлекат вниманието на Децата на хилядолетието вече не е опция, а въпрос на оцеляване.

В този нов контекст Общото събрание на Обединените нации ще гласува тази година за избор на нов генерален секретар на глобалната институция. Новият топдипломат на света трябва да бъде опитен водач с доказани лидерски и мениджърски умения, отдаденост на честността и отчетността и твърдо да вярва в основните принципи на Обединените нации.

Докато регионалните кризи и напрежения се разпространяват, новият генерален секретар на Обединените нации трябва да се фокусира върху предотвратяването на конфликти чрез открита, хуманна и проактивна дипломация. Мирът трябва да бъде защитаван и промотиран с респект към културата и разнообразието, и с установяването на устойчиви, инклузивни и издръжливи общества, способни да устояват на екстремизъм и нетолерантност. Всичко това ще вдъхне нов живот на стария гигантски кораб, който често бива критикуван, но остава незаменим и неизбежен днес, както беше в изминалите десетилетия.

Ирина Бокова излезе от първото преброяване на гласовете на 21 юли като единствената жена в краткия списък с кандидати. Твърдо вярваме, че никой не е по-добре подготвен да се изправи пред критичните предизвикателства, засягащи нашето общо бъдеще като генерален секретар на ООН от Ирина Бокова. Тя добре говори четири от шестте официални езика на Обединените нации, два пъти избирана за генерален секретар на ЮНЕСКО с директните гласове на страните-членки, този изключителен дипломат постави мира, устойчивостта и достойнството в сърцето на визията си за Обединените нации. Предотвратяването на конфликти, изграждането на здрави общества, разширяването правата на жените и промотирането на добро управление за нея са основите на плана за успех до 2030-а.

Начело на ЮНЕСКО Ирина Бокова направи диалога между културите, взаимното уважение и интернационалното и интеркултурно сътрудничество свои стратегически линии на действие. Тя спечели всеобщо признание за лидерските и мениджърските си умения, поддържайки всички главни програми на организацията непокътнати и жизнени, въпреки внезапната загуба на една пета от бюджета. С четири десетилетия опит в политиките на Обединените нации и като дипломат, тя е едновременно уважавана и ценена от политическите лидери на всичките пет континента. Тя е отдадена в промотирането на образование и равенство между половете, превенцията и борбата срещу екстремизма, тероризма, расизма и антисемитизма.

Крайно време е жена да поеме водачеството на световната дипломация, за да даде на 3, 5 милиарда жени по света мястото, което те заслужават в оформянето на бъдещето на идващите поколения!

Мъже и жени в политиката отляво и отдясно, представители на бизнеса и културните кръгове, на гражданското общество, евреи, християни, мюсюлмани или атеисти, ние се обединихме, за да дадем тласък на идея от ключово значение: Обединените нации да станат „платформа на ново поколение” на диалог и обмен между страните и културите, да промотират и поддържат мир и да развият хармонични и устойчиви общества.

Уверени сме, че Ирина Бокова ще бъде генералният секретар, от който ООН и светът се нуждаят днес. С уважение молим страните-членки на Съвета за сигурност да не пропускат тази историческа възможност.

Кристин Албанел, бивш министър на куртурата и комуникациите

Ян Артюс-Бертран, фотограф, журналист и защитник на околната среда

Пиер Берже, индустриалец и филантроп

Мишел Боайон, бивш президент на „Радио Франс” и на Върховния съвет за телевизия и радио

Елен Кариер д`Анкос, постоянен секретар на Френската академия

Ерве дьо Шарет, бивш министър на външните работи

Жан-Луи Шасад, главен изпълнителен директор на SUEZ

Жан-Пиер Шьовенман, бивш министър на вътрешните работи и отбраната

Ив Копен, антрополог

Едит Кресон, първата (и единствена) жена, министър-председател на Франция

Ксавие Даркос, бивш министър на образованието

НКВ принцеса Шантал Френска

Барон Франсоа Ксавие дьо Самбюси

Пиер Гатаз, президент на Френската конфедерация на бизнес лидерите

Никол Гюедж, борец за човешките права

Жан-Мишел Жар, композитор и музикален продуцент

Беате и Серж Кларсфелд, ловци на нацисти и активисти за историческа памет

Бариза Киари, сенатор и бивш заместник-говорител на Сената

Юлия Кръстева, философ, литературен критик и романист

Катрин Лалюмиер, бивш министър и генерален секретар на Съвета на Европа

Лоранс Паризо, бивш президент на не френската конфедерация на бизнес лидерите

Стефани Ришар, главен изпълнителен директор на „Ориндж телеком”

Даниел Рондо, дипломат, писател и журналист

Барон Ерик дьо Ротшилд, президент на мемориала „Шоа”

Карин Юзан-Мерсие, вицепрезидент на „Кока-кола”


Вижте още: ПИСМОТО НА ЕДИН КИНОРЕЖИСЬОР ДО СВЕТА ЗА ИРИНА БОКОВА

ИРИНА БОКОВА И СМЕЛОСТТА ДА ГОВОРИШ ЗА ВИНАТА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах