Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юлия Кръстева, последната известна интелектуалка

Първи български документален филм за един от стоте мислители на ХХ век

Макар да идва от Източна Европа, във Франция Юлия Кръстева успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. - Юлия Кръстева, последната известна интелектуалка

Макар да идва от Източна Европа, във Франция Юлия Кръстева успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата.

Избягала от комунистическия режим и успяла да стане един от свободните мислители на хаотичната и революционна Франция от 68-а, Юлия Кръстева е сред най-влиятелните българки по света. Първият ѝ документален портрет, създаден у нас, ще бъде представен от Искра Ангелова. Второто издание на фестивала Master of Art ще бъде открито на 20 април в кино „Люмиер“ с прожекция на филма „Кой се страхува от Юлия Кръстева“.

Кратката му версия „Чужденката“ – пак на Ангелова – беше показана в рубриката на БНТ „В кадър“. Но две години, 4000 километра и 20 часа заснет материал по-късно е готов и пълнокръвният, цялостен биографичен филм за българката.

По време на снимките екипът е допуснат до дома ѝ, а Кръстева им показва своя Париж, запознава ги с най-близките си приятели, колеги, последователи и съратници, както и с мъжа си – писателя Филип Солерс. За Юлия Кръстева вече има няколко френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ.

Макар да идва от Източна Европа, във Франция Кръстева успява да си създаде име на сериозен учен в областта на семиотиката, лингвистиката, психоанализата и литературата. Става част от интелектуалното движение Тел Кел. Там работи редом с Ролан Барт, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Клод Леви-Строс, Жак Лакан и Люсиен Голдман.

Кръстева се превръща в международно признат учен, става професор в „Париж Дидро VII“, както и в едно от най-реномираните американски учебни заведения – Колумбийския университет в Ню Йорк. Считана е за „последния публично известен интелектуалец“ и за един от стоте мислители на XX век редом с Еко, Орхан Памук, Вацлав Хавел и Папа Бенедикт XVI – според класацията на сп. „Форин Полиси“.

Оператор на „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ е Недялко Данов, известен с особения си поглед; а кадрите от „Чужденката“ са на Николай Илиев; монтажисти са Росита Желева и Велислав Иванов; а авторските парчета от саундтрака на филма са на Антон Пиперов. Текстът зад кадър чете Стоян Алексиев. Филмът е копродукция между БНТ (Коста Биков и Камен Йорданов), НДК (Пламена Гиргинова) и „Уондърленд Продакшънс“ (Искра Ангелова).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС