Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юлия Огнянова, която сряза котвата (видео)

Поклонението пред режисьорката - в понеделник в Народния театър

Мнозина в театъра получиха шанса Юлия Огнянова да им покаже пътя, а някои от тях имаха и сърца да чуят и разберат думите й, изречени с клоунско добродушие.  - Юлия Огнянова, която сряза котвата (видео)

Мнозина в театъра получиха шанса Юлия Огнянова да им покаже пътя, а някои от тях имаха и сърца да чуят и разберат думите й, изречени с клоунско добродушие.

Най-трудното изкуство е поклонът, казваше на своите студенти Юлия Огнянова. Порасналите й възпитаници вероятно ще си припомнят този урок в понеделник, 3 октомври. Ден за последен поклон пред легендарната режисьорка, от 11 ч. във фоайето на Народния.

Мнозина в театъра получиха шанса Юлия Огнянова да им покаже пътя, а някои от тях имаха и сърца да чуят и разберат думите й, изречени с клоунско добродушие. Няколцина постигнаха успеха, създавайки спектакли, които отекват в афиша като гръм на шампанско, защото смисълът на едно представление – по думите й – е в наличието на послание в него.

„Обикновено висшето образование снабдява със знания, които са необходими за професията – казваше тя. – Моята гледна точка беше друга – студентите ми да се научат да раждат нещата, да разбират езика на всички изкуства… Това е възпитание, само със знание не може да се попълни.“

Може би най-ценният й урок – за актьори на сцената, а и в живота – бе за свободата:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„За да си свободен, трябва да си независим от три неща: слава, пари и власт.“

Все неща, които ни поставят котва. Юлия Огнянова окончателно се освободи от нея.


Вижте още: ЮЛИЯ ОГНЯНОВА: РАЗГОНИХМЕ ФАМИЛИЯТА НА ДУХОВНОСТТА

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах