Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Юлия Спиридонова и Капка Кънева номинирани за наградата „Астрид Линдгрен“

Детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка предложена за четвърти път

Писателката Юлия Спиридонова (вляво) и художничката Капка Кънева. Снимки: Личен архив  - Юлия Спиридонова и Капка Кънева номинирани за наградата „Астрид Линдгрен“

Писателката Юлия Спиридонова (вляво) и художничката Капка Кънева. Снимки: Личен архив

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2021-а, съобщиха от фондация „Детски книги”, която е избрана от Шведския съвет по изкуствата като номиниращ орган за България. Наградите се връчват за достижения в детско-юношеската литература.

Журито от Шведския съвет по изкуствата представи списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2021 година, в който са включени 263 кандидати от 69 страни. Общо номиниращите организации в света са 100.

Носителят на наградата „Астрид Линдгрен” ще бъде обявен на 13 април 2021 г.

Това е четвъртата номинация за Юлия Спиридонова – Юлка. От първите български номинации – за 2017 г. – до днес тя ежегодно е номинирана в компанията на големи български автори и илюстратори. Заедно с нея за наградата са се борили Любен Зидаров, Виктор Самуилов и Мая Дългъчева.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 хил. евро).

Сред досегашните 17 носители на отличието са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън, Филип Пулман и Мег Рософ. Последният носител на наградата е корейката Хина Бек.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах