Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Юлиян Вергов като Иван Вазов

Диана Добрева поставя „Балконът на Вазов” в Народния театър

Юлиан Вергов не за пръв път ще пресъздаде историческа личност. На снимката е в образа на Борис Сарафов от спектакъла „Солунските съзаклятници“ (2014 г.). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Юлиян Вергов като Иван Вазов

Юлиан Вергов не за пръв път ще пресъздаде историческа личност. На снимката е в образа на Борис Сарафов от спектакъла „Солунските съзаклятници“ (2014 г.). Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Дни след премиерата на „Нова земя“, адаптация по едноименния роман на Иван Вазов, в Народния започнаха репетиции по нов проект, посветен на патрона на театъра – „Балконът на Вазов“. Пиесата е на Александър Секулов, посветена на 100-годишнината от смъртта на патриарха на българската литература. Образа на писателя ще превъплъти актьорът Юлиан Вергов.

Според анонса от театъра действието в пиесата се развива в рамките на десетината последни дни на Междусъюзническата война през 1913 година.

Заглавието на пиесата създава алюзия за един паметен момент от историята ни, когато народът търси утеха от Вазов. През 1919 г. България подписва Ньойския мирен договор, с който страната ни излиза от Първата световна война, а повече от 600 хил. наши съграждани остават извън пределите на родината. В един тягостен ден близо 2 хил. софиянци тръгват към дома на Иван Вазов на днешната ул. „Раковски“ и под прозорците му запяват „Покойници, вий в други полк минахте“. Писателят излиза на балкона и се разплаква.

Постановката е на Диана Добрева и според Александър Секулов при работата с режисьор като нея се говори само за „почтена литературна основа, която е повод за спектакъл”. Консултант на екипа е проф. Иван Илчев, професор по история от СУ „Св. Климент Охридски“, член-кореспондент на БАН.

„Всичко е процес”, обясни Секулов, уточнявайки, че по време на изграждане на спектакъла може би ще настъпят изменения в първоначалния текст на пиесата.

„Този исторически период почти не присъства в българското изкуство – споделя режисьорката Диана Добрева. – В определен момент границите на България сякаш не съществуват, държавата е сама срещу армиите на бившите съюзници от Балканската война. Националният идеал, очертан от Сан Стефанския договор, е зачеркнат от Букурещкия договор. Всеки българин трябва да намери изход от краха на мечтата за целокупно отечество, да осъзнае новите очертания на родината си, да се прости с отнетите земи. В пустинята на националната катастрофа думите на Вазов спасяват, окуражават, повдигат духа, осмислят историческото битие, дават надежда, вдъхват смелост. А само шест години след подписването на Ньойския договор народът ще се изправи мълчалив под балкона на своя народен поет, за да потърси опора в единствения, който никога не го е предал и винаги го обича такъв, какъвто е.“

В състава на спектакъла са ангажирани още Валентин Ганев, Валери Йорданов, Иван Юруков, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Жорета Николова, Ева Тепавичарова, Параскева Джукелова, Биляна Петринска и други.

Сценографията ще бъде на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова.

Премиерата е предвидена за 6, 7 и 8 октомври 2021 г. на голяма сцена.

Вижте още: ГЛЕДАМЕ ВАЗОВ, МИСЛИМ ЗА ДНЕС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС