Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юлка и Любен Зидаров с номинации за наградата „Астрид Линдгрен“

За първи път българи имат шанс за най-голямото отличие за детска литература, наричано и Малкия Нобел

Правото да номинира от българска страна има фондация „Детски книги“, лицензирана от Шведския комитет.  - Юлка и Любен Зидаров с номинации за наградата „Астрид Линдгрен“

Правото да номинира от българска страна има фондация „Детски книги“, лицензирана от Шведския комитет.

Български писател за първи път е номиниран за наградата „Астрид Линдгрен“. Юлия Спиридонова – Юлка и художникът Любен Зидаров са сред 226-те кандидати от 60 държави, които ще се борят за отличието, наричано „Малкия Нобел“, разбираме от официалния сайт на организацията, която стои зад приза. „Астрид Линдгрен“ е учредена през 2002 г. и е най-престижният приз за детска литература в света.

Правото да номинира от българска страна има фондация „Детски книги“, лицензирана от Шведския комитет. Организацията е сред над стоте, които имат право да предлагат кандидати за отличието – те може да са както от собствените им страни или региони, така и от чужбина.

Носителят на „Астрид Линдгрен“ за 2017 г. ще бъде обявен на 4 април на официална церемония в Националната библиотека на Стокхолм. Наградата е придружена и с парична премия от 5 милиона шведски крони (около 1 млн. лева). Пълният списък с номинираните кандидати може да се види на сайта на наградата.

Всички континенти са представени сред номинираните писатели, илюстратори, разказвачи и организации, се посочва в описанието на отличието. Наградата на името на създателката на Пипи Дългото чорапче се присъжда на работи или дейности с най-високо качество, но лауреатите трябва също да следват хуманистичните ценности, с които е известна самата Линдгрен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах