Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юмрук в лицето на учителя

Някои размисли за най-безсмислената алинея в българското законотворство

Прекрасно е на теория, че някой се е сетил да вмъкне алинея 3-та в чл. 217 от законопроекта: „На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, административните органи и обществеността“. Но какъв е смисълът е от нея?
 - Юмрук в лицето на учителя

Прекрасно е на теория, че някой се е сетил да вмъкне алинея 3-та в чл. 217 от законопроекта: „На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, административните органи и обществеността“. Но какъв е смисълът е от нея?

Без смартфони, с повече одобрени учебници и… морални заповеди, крие Законът за предучилищното и училищното образование, който бе приет от Народното събрание на второ четене. От следващата учебна година предстои да влезе в сила.

В текстовете му четем например вече изрична забрана за използване на мобилен телефон по време на час, дава се право на министъра на образованието да одобрява неограничен брой учебници и помагала (досега лимитът бе по три за предмет за съответния клас) и… се заставя цялото обществото да отдава почит и уважение на учителите.

Не, че е лошо – на теория дори е прекрасно, че някой се е сетил да вмъкне алинея 3-та на чл. 217 в законопроекта:

„На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, административните органи и обществеността“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Просто е малко странно това да е законова наредба. Някак хората, които изпитват гражданско самосъзнание, таят известен морал у себе си и гледат да спазват общоприетите обществени порядки. По подразбиране питаят уважение към учителската професия и представителите ѝ. Ако пък не го правят – едва ли вмъкнатото в закона текстче ще промени нещо.

В Гугъл резултатите при търсене на „родител преби учител“ са 33 хиляди. През февруари например в Начално училище „Княз Борис I“ в Шумен, иначе областен град, нахлул гневен баща, който ударил учителка в лицето (!), а след това я заблъскал в стената (!). Пред децата, за които тя отговаря и би трябвало да има авторитет. Ако случката, не дай боже, тръгне да се повтаря сега, дали член 217, ал. 3 ще предпази учителката от шамарите?

Ще сте прави да отбележите, че този частен случай трябва да стане обект на наказателното право, а не на ненужна ремарка в новоприет училищен закон. За съжаление той е само еманация на една критична тенденция на отношението към учителите в последните години. И без да говорим за седенките на Даниел Вълчев или лазенето в краката на Бойко Борисов – кой не е чувал нашумелия упрек към педагозите „гледай ги тия, по три месеца почиват цяло лято“? А който го е заявявал, надали ще издържи глъчката и шумотевицата в произволно средно училище дори за едно голямо междучасие. А тя, впрочем, е честа практика и в часовете. Особено в училищата с ромчета.

Властите днес може и умно да поставят „почитта и уважението“ към учителите в закона си – но без реални мерки за промяна на отношението и за разбирането на същността на тази ключова обществена позиция (за парите даже няма да отваряме дума – друг път), те ще си останат точно толкова имагинерни, колкото и без да са юридически разписани.

Помните ли песента на Роси Кирилова „Учителко любима“? Ама че въпрос, разбира се, че я помните, няма човек, живял в края на 90-те, който да не си я е припявал и да не си е спомнял за любимите преподаватели, научили го на наука и живот. Е, дали целувате ръка, или не на някой учител – вече сте длъжни да го правите, да го почитате и уважавате – така казаха депутатите.

А знаете ли кой също заповядва почит (пък макар и по отношение на родителите, също своего рода учители)? Бог.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах