Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ЮНЕСКО: Ливърпул вече не е световно културно наследство

Историческата стойност на британския град е отслабена с ново строителство, казват от организацията

Архитектурата на Ливърпул е една от причините градът да получи статут на световно културно наследство през 2004 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС  - ЮНЕСКО: Ливърпул вече не е световно културно наследство

Архитектурата на Ливърпул е една от причините градът да получи статут на световно културно наследство през 2004 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският град Ливърпул вече няма статут на световно културно наследство, съобщиха от ООН след среща на ЮНЕСКО в Китай. Развитието на града, като плановете за строеж на нов футболен стадион за „Евъртън“, не е съобразено с неговото историческо и културно значение, казват от организацията.

Решението бе посрещнато с недоволство от ръководството на града и е направено „десет години след като ЮНЕСКО последно видя града ни на живо“, казва Джоан Андерсън, кмет на града на „Бийтълс“. Тя заяви пред Би Би Си, че ще потърси съдействие от правителството и ще опита да обжалва решението.

Правителството изрази „изключителното си разочарование“ и вярва, че Ливърпул все още заслужава статуса си предвид „значимата роля, която историческите пристанища и други части от града са имали в хода на историята“.

С този ход на ЮНЕСКО, Ливърпул се нарежда в краткия списък от едва три забележителности, загубили статута си на културно наследство от 1978 г. насам. Другите две са арабският резерват „Орикс“, премахнат от списъка през 2007 г., и долината на Елба в Германия, премахната през 2009 г.

Ливърпул е признат за световно наследство през 2004 г. като признание за историческото си и архитектурно значение, присъединявайки се към Тадж Махал, египетските пирамиди, двореца „Шонбрун“ и много други. Особено ценна е ролята на Ливърпул по време на Британската империя, когато е голям търговски център. Развитието на бреговата линия през последните години обаче е в разрез с разбиранията на организацията и е довело до „необратими загуби“. Притеснителни са се оказали проектите за възобновяването на северните докове на града и превръщането им в голям и модерен обществен център досами брега, както и плановете за изграждането на нов стадион за нуждите на „Евертън“.

Решението на ЮНЕСКО едва ли е чак такава изненада, коментира Мехтилд Рослер, директор на организацията, тъй като градът от години получава предупреждения, че ще бъде изключен от списъка.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg