Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

ЮНЕСКО: Охрид е застрашен

Кметът на града смята, че включването на региона в списъка със застрашени обекти не е трагедия

Охридското езеро. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ЮНЕСКО: Охрид е застрашен

Охридското езеро. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Охридският регион в Северна Македония и Албания е застрашен и ще бъде включен в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО, пишат македонските медии. На предстоящата 44-та сесия на международната организация за опазване на културното наследство в Китай решението ще бъде официализирано. Комитетът настоява двете държави да разработят стратегия и поетапен план за смекчаване на краткосрочните и дългосрочните заплахи за региона. След това е възможно Охридският регион, включващ града и езерото, да бъде изваден от списъка със застрашени обекти.

Северномакедонското Министерство на културата излезе със заявление, че ЮНЕСКО не е отразил всички реформи и дейности, предприети от местните и централните власти до момента. Кметът на Охрид Константин Георгиевски обаче смята, че включването на града в този списък не е трагедия. Най-важното според него е да бъдат премахнати незаконните сгради в района, което щяло да отнеме доста време.

Природозащитникът от Охрид Джоко Зороски, цитиран от изданието „ММС“, твърди, че ако се продължи както досега, скоро няма да има връщане и районът окончателно ще загуби престижния си статут. Според него щетите, нанасяни на Охрид през последните 30 години с различно темпо, са почти необратими и трябва да бъдат изпълнени всички 19 препоръки, дадени от ЮНЕСКО.

Докладът на комитета за световно наследство отбелязва редица нарушения през последните години. Сред тях е незаконното строителство, но и редица други проблеми, включително незаконни концесионни договори за плажовете около езерото.

На сесията на ЮНЕСКО в Китай се очаква Венеция също да бъде вкарана в списъка със застрашени обекти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС