Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

ЮНЕСКО препоръча на Британския музей да върне мраморите от Партенона

Заради притеснения относно „лошите условия, при които са изложени скулптурите“ в Лондон

Залата, в която са изложени мраморите на Елгин, засега не е отворена за посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ЮНЕСКО препоръча на Британския музей да върне мраморите от Партенона

Залата, в която са изложени мраморите на Елгин, засега не е отворена за посетители. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЮНЕСКО отправи препоръка към Британския музей да преразгледа отказа си да върне скулптурите от Партенона в Гърция. Т. нар. „мрамори на Елгин“ са притежание на институцията в Лондон от началото на XIX век, въпреки непрестанните призиви от страна на гръцкото правителство за реституцията им, пише „Арт Нюз“.

Същата позиция е изразила и комисията на ЮНЕСКО, която се занимава с въпросите по връщането на културно и историческо наследство в родината му. Организацията е излязла с изявлението след заседание в Париж, както и с препоръки срещу „лошите условия, при които са изложени скулптурите в Британския музей“, твърди гръцкият културен министър Лина Мендони.

Проблемът е на правителствено ниво, твърди министър Мендони пред местното издание „Greek City Times“, макар и Великобритания да твърди, че решението за реституцията трябва да дойде от самия музей.

„Гърция има легалното право да поиска връщането на скулптурите на мястото, за което са били създадени“, казва Мендони.

През август тази година тежки валежи в Лондон наводниха залите на Британския музей, където се съхраняват произведенията от териториите на днешна Гърция. Инцидентът предизвика притеснения за безопасността на скулптурите, пренесени във Великобритания от гръцкия Партенон в Атина от лорд Елгин през 1801 г.

Т. нар. Гръцки галерии в Британския музей не бяха отворени за посетителите след пандемията и някои посетители повдигнаха въпроса дали не се прикриват някакви щети. От Британския музей излязоха с изявление, че „нито една от скулптурите не е застрашена и проблемът се разрешава в момента“. Някои от галериите в крилото с артефакти от Гърция са достъпни за посетители, но не и залата, в която се съхраняват мраморните скулптури. Очаква се да я отворят по-късно през годината.

От комисията на ЮНЕСКО, които имат ролята на арбитър за реституции между две спорещи държави, са отказали официален коментар пред „Арт Нюз“. Докладът от срещата им в Париж ще бъде публикуван по-късно през октомври.

Британското правителство категорично защитава правото да притежава скулптурите от Партенона. В интервю от март за гръцкото издание „Ta Nea“ премиерът Борис Джонсън изключи възможността за реституция и заяви, че мраморите са пристигнали в страната по легален път.

Вижте още: БОРИС ДЖОНСЪН: МРАМОРИТЕ ОТ ПАРТЕНОНА СА ЗАКОННА СОБСТВЕНОСТ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах