VivaPay

ЮНЕСКО проверява законно ли се „изземват“ антиките на Васил Божков

Видео с изнасянето на ценности от лабораторията на Фондация „Тракия“ в чували и кашони

Стопкадър от орханителна камера с изнасянето на културно-исторически ценности от лабораторията на ул. „Дунав“ в кашони и чували - ЮНЕСКО проверява законно ли се „изземват“ антиките на Васил Божков

Стопкадър от орханителна камера с изнасянето на културно-исторически ценности от лабораторията на ул. „Дунав“ в кашони и чували

Фондация „Тракия“, която стопанисва безценната колекция от древни артефакти, е изпратила искане до ЮНЕСКО за стартиране на процедура по оказване на спешна техническа помощ, се казва в официално писмо, получено в „Площад Славейков“ от фондацията. Процедурата е във връзка с опитите за изземване на частната колекция на бизнесмена.

Според правилата на ЮНЕСКО, в България трябва да дойдат веднага международни експерти, които ще оценят законността на искането за изземване.

От Фондация „Тракия“ твърдят, че в разговор по телефона директорът на звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО е заявил, че експертите вече разглеждат случая и се очаква пристигане на екипи за наблюдение.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В писмото на фондацията се казва още:

„Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на г-н Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състояновието му, изработване на специална опаковка с уникално „легло“ по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка.

Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери“.

Фондация „Тракия“ изпрати видеоматериал от 29 януари, който показва изнасянето на културно-исторически ценности от лабораторията на фондацията на ул. „Дунав“ в кашони и чували:

 

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg