Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

ЮНЕСКО: Русия е разрушила културни обекти за 2,4 млрд. евро в Украйна

Бюджетът за възстановяването на културната инфраструктура дотук надскача 6 млрд. евро

Генералната директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле е на двудневно посещение в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ЮНЕСКО: Русия е разрушила културни обекти за 2,4 млрд. евро в Украйна

Генералната директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле е на двудневно посещение в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вредите върху културното наследство и културния сектор в Украйна след руската инвазия се изчисляват на 2,4 млрд. евро, а загубата на доходи в сферата на културата, изкуството и туризма вече е в размер на 13,9 млрд. евро. Това се казва в доклад на ЮНЕСКО, публикуван вчера и цитиран от „Радио Свобода“. По данни на организацията, към 22 март в Украйна са повредени или разрушени 248 културни обекта.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле в момента се намира на двудневно посещение в Украйна. Вчера тя посети Киев и Чернигов, а днес е в Одеса. Историческият център на Одеса в края на януари беше присъединен към списъка с обекти на световното културно наследство, което би трябвало да помогне за опазване на културните обекти от руските обстрели.

Охраната на културните ценности в случаи на въоръжени конфликти е предвидена в Хагската конвенция от 1954 г.

В специален сайт ЮНЕСКО описа разрушенията във всеки град в Украйна. Според „Франс прес“ Одри Азуле е оценила бюджета за предстоящо възстановяване на културните паметници на Украйна на 6,4 млрд. евро.

Одеса е седмият украински културен обект, поставен под усилената защита в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Предоставено е оборудване за дигитализация на почти 1000 произведения на изкуството и за документалния фонд на Държавния архив на Одеса. Предоставени са и средства за защита на здания и произведения на изкуството на открито.

Шест други обекта, включително центъра на Чернигов, пострадал в първите месеци от войната, фигурират в „ориентировъчния“ списък на ЮНЕСКО. За включването им в официалния списък се очаква заявка от властите в Украйна.

Разрушенията в културната инфраструктура засягат основно Харковска, Донецка и Луганска области – там са 60% от всички регистрирани разрушения. Експертите на ЮНЕСКО продължават предварителната оценка на щетите, нанесени от Русия.

Досега нито един обект, внесен в действащия списък на световното наследство на ЮНЕСКО, не е пострадал от военните действия, пише в сайта на ООН.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90