Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

ЮНЕСКО: Турция не може сама да промени статута на „Света София“

Решението да бъде превърната в джамия може да обезцени този обект, казват от организацията

В момента „Света София“ действа като музей. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ЮНЕСКО: Турция не може сама да промени статута на „Света София“

В момента „Света София“ действа като музей. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Турция иска да превърне музея „Света София“ в действаща джамия, първо трябва да информира ЮНЕСКО и предложението да бъде разгледано от комисия. „Света София“ е категоризирана като световен паметник на културата през 1985 г. и всяка промяна в статута ѝ трябва да се съгласува с организацията към ООН.

Решението за промяна на статута на „Света София“ ще бъде взето около 15 юли, когато се очаква да излезе окончателното решение на Върховния административен съд на Турция. Но съдът най-вероятно няма да разреши бившият християнски храм отново да стане джамия, казват двама неназовани магистрати пред „Ройтерс“.

От ЮНЕСКО вече неколкократно са заявявали тревогата си за „Света София“ в писма до турските власти, но отговор досега не са получавали, съобщава „Ройтерс“. Посланикът на Турция в организацията също е информиран за тях.

„Насърчаваме турските власти да започнат диалог, преди да вземат каквото и да е решение, което може да принизи универсалната ценност на този обект“, казват от ЮНЕСКО.

В миналото „Света София“ е била важен религиозен център както на християнска Византия, така и на мюсюлманската Османска империя, а днес е една от най-посещаваните забележителности на Турция. След падането на Византийската империя през 1453 г. храмът „Света София“ в Константинопол става джамия. 482 г. по-късно Ататюрк превръща сградата в музей.

В началото на юни турският президент Реджеп Ердоган започна официална процедура по превръщането на музея в джамия. На намеренията му реагираха властите от САЩ, Франция, Русия и Германия. Против се обявиха и християнски църковни лидери. Българската православна църква все още не е изразила официалното си становище.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg