ЮНЕСКО: Турция не може сама да промени статута на „Света София“

Решението да бъде превърната в джамия може да обезцени този обект, казват от организацията

В момента „Света София“ действа като музей. Снимка: ЕПА/БГНЕС - ЮНЕСКО: Турция не може сама да промени статута на „Света София“

В момента „Света София“ действа като музей. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Турция иска да превърне музея „Света София“ в действаща джамия, първо трябва да информира ЮНЕСКО и предложението да бъде разгледано от комисия. „Света София“ е категоризирана като световен паметник на културата през 1985 г. и всяка промяна в статута ѝ трябва да се съгласува с организацията към ООН.

Решението за промяна на статута на „Света София“ ще бъде взето около 15 юли, когато се очаква да излезе окончателното решение на Върховния административен съд на Турция. Но съдът най-вероятно няма да разреши бившият християнски храм отново да стане джамия, казват двама неназовани магистрати пред „Ройтерс“.

От ЮНЕСКО вече неколкократно са заявявали тревогата си за „Света София“ в писма до турските власти, но отговор досега не са получавали, съобщава „Ройтерс“. Посланикът на Турция в организацията също е информиран за тях.

„Насърчаваме турските власти да започнат диалог, преди да вземат каквото и да е решение, което може да принизи универсалната ценност на този обект“, казват от ЮНЕСКО.

Америка за България

В миналото „Света София“ е била важен религиозен център както на християнска Византия, така и на мюсюлманската Османска империя, а днес е една от най-посещаваните забележителности на Турция. След падането на Византийската империя през 1453 г. храмът „Света София“ в Константинопол става джамия. 482 г. по-късно Ататюрк превръща сградата в музей.

В началото на юни турският президент Реджеп Ердоган започна официална процедура по превръщането на музея в джамия. На намеренията му реагираха властите от САЩ, Франция, Русия и Германия. Против се обявиха и християнски църковни лидери. Българската православна църква все още не е изразила официалното си становище.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3