Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

ЮНЕСКО включи Паисий Хилендарски в списъка с бележити годишнини през 2022 г.

Предстоят множество национални и международни прояви по повода

Предполага се, че Паисий Хилендарски е роден през 1722 г. - ЮНЕСКО включи Паисий Хилендарски в списъка с бележити годишнини през 2022 г.

Предполага се, че Паисий Хилендарски е роден през 1722 г.

Тристагодишнината от рождението на Паисий Хилендарски ще бъде включена в Списъка на бележити годишнини на ЮНЕСКО за периода 2022-2023 г., съобщиха от Министерството на културата. Решението е взето от протичащата в момента 41-ва сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО по предложение на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от Министерството на външните работи.

Паисий Хилендарски, който поставя началото на българското Възраждане, е роден предполагаемо през 1722 г. (в „История славянобългарска” (1762) пише, че я завършва четиресетгодишен).  Роден е в Самоковска епархия, най-вероятно в Банско. Не е учил „нито граматика, нито светски науки“, както сам твърди. През 1745 отива в Хилендарския манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. С много труд две години събира материали, за които обикаля не само българските земи, но пътува чак до „Немска земя”,  и започва да пише българска история, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир. Предполага се, че е умрял на път за Света гора в селището Амбелино (някъде около днешен Асеновград).

Годишнината на монаха просветител ще бъде чествана с множество национални и международни прояви със съдействието на международната организация. През 2021 г. ЮНЕСКО се присъедини към отбелязването на 100-годишнината от смъртта на патриарха на българската литература Иван Вазов и 650-годишнината от създаването на Търновската книжовна школа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах