Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Юрий Башмет и „Московски солисти“ започват онлайн фестивал

Концерти на живо в официалния сайт на Московската консерватория и в канала ѝ в Ютюб (линкове)

Прочутият виолист Юрий Башмет на сцената на „Мартенски музикални дни“ в Русе през 2015 г. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС - Юрий Башмет и „Московски солисти“ започват онлайн фестивал

Прочутият виолист Юрий Башмет на сцената на „Мартенски музикални дни“ в Русе през 2015 г. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС

Фестивалът „Московската консерватория онлайн“, който започва на 21 март, ще позволи в реално време ценителите на музиката да се насладят на изкуството на изключителни музиканти, без да напускат дома си, съобщава културната институция. Концертите ще текат на живо от Голямата зала на Московската консерватория и ще могат да се гледат в официалния сайт на институцията и в канала ѝ в Ююб.

Първото изпълнение е на Юрий Башмет и Камерен ансамбъл „Московски солисти“, започва в 18 ч. българско време (19 ч. в Москва). На следващия ден, 22 март, предстои концерт на пианиста Николай Лугански, а на 23 март ценителите ще могат да слушат Константин Волостнов (орган).

„Онлайн транслацията е единствената ни възможност да не се разделяме с публиката, шанс да говорим с милиони хора чрез музиката, която в дни на изпитание винаги служи за подкрепа и като източник на позитивни емоции“, казва в обръщението си по повод фестивала пианистът Николай Лугански.

Предвижда се онлайн концертите да продължат и след края на тази седмица. Съгласие за участие са дали още пианистите Денис Мацуев, Михаил Воскресенски, Даниил Крамер, виолончелистите Александър Князев, Александър Рудин и Александър Рам и още много музиканти, съобщава ректорът на Московската консерватория Александър Соколов.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах