Юрий Башмет и „Московски солисти“ започват онлайн фестивал

Концерти на живо в официалния сайт на Московската консерватория и в канала ѝ в Ютюб (линкове)

Прочутият виолист Юрий Башмет на сцената на „Мартенски музикални дни“ в Русе през 2015 г. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС - Юрий Башмет и „Московски солисти“ започват онлайн фестивал

Прочутият виолист Юрий Башмет на сцената на „Мартенски музикални дни“ в Русе през 2015 г. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС

Фестивалът „Московската консерватория онлайн“, който започва на 21 март, ще позволи в реално време ценителите на музиката да се насладят на изкуството на изключителни музиканти, без да напускат дома си, съобщава културната институция. Концертите ще текат на живо от Голямата зала на Московската консерватория и ще могат да се гледат в официалния сайт на институцията и в канала ѝ в Ююб.

Първото изпълнение е на Юрий Башмет и Камерен ансамбъл „Московски солисти“, започва в 18 ч. българско време (19 ч. в Москва). На следващия ден, 22 март, предстои концерт на пианиста Николай Лугански, а на 23 март ценителите ще могат да слушат Константин Волостнов (орган).

„Онлайн транслацията е единствената ни възможност да не се разделяме с публиката, шанс да говорим с милиони хора чрез музиката, която в дни на изпитание винаги служи за подкрепа и като източник на позитивни емоции“, казва в обръщението си по повод фестивала пианистът Николай Лугански.

Предвижда се онлайн концертите да продължат и след края на тази седмица. Съгласие за участие са дали още пианистите Денис Мацуев, Михаил Воскресенски, Даниил Крамер, виолончелистите Александър Князев, Александър Рудин и Александър Рам и още много музиканти, съобщава ректорът на Московската консерватория Александър Соколов.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg