Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юрий Башмет и „Московски солисти“ започват онлайн фестивал

Концерти на живо в официалния сайт на Московската консерватория и в канала ѝ в Ютюб (линкове)

Прочутият виолист Юрий Башмет на сцената на „Мартенски музикални дни“ в Русе през 2015 г. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС - Юрий Башмет и „Московски солисти“ започват онлайн фестивал

Прочутият виолист Юрий Башмет на сцената на „Мартенски музикални дни“ в Русе през 2015 г. Снимка: Емил Димитров/БГНЕС

Фестивалът „Московската консерватория онлайн“, който започва на 21 март, ще позволи в реално време ценителите на музиката да се насладят на изкуството на изключителни музиканти, без да напускат дома си, съобщава културната институция. Концертите ще текат на живо от Голямата зала на Московската консерватория и ще могат да се гледат в официалния сайт на институцията и в канала ѝ в Ююб.

Първото изпълнение е на Юрий Башмет и Камерен ансамбъл „Московски солисти“, започва в 18 ч. българско време (19 ч. в Москва). На следващия ден, 22 март, предстои концерт на пианиста Николай Лугански, а на 23 март ценителите ще могат да слушат Константин Волостнов (орган).

„Онлайн транслацията е единствената ни възможност да не се разделяме с публиката, шанс да говорим с милиони хора чрез музиката, която в дни на изпитание винаги служи за подкрепа и като източник на позитивни емоции“, казва в обръщението си по повод фестивала пианистът Николай Лугански.

Предвижда се онлайн концертите да продължат и след края на тази седмица. Съгласие за участие са дали още пианистите Денис Мацуев, Михаил Воскресенски, Даниил Крамер, виолончелистите Александър Князев, Александър Рудин и Александър Рам и още много музиканти, съобщава ректорът на Московската консерватория Александър Соколов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg