POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Юрий Башмет: Западната култура загнива

Западът ни завижда за нашия президент, твърди виолистът с титла „Герой на труда”

Виолистът Юрий Башмет и руският президент Владимир Путин на събитие в Кремъл през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Юрий Башмет: Западната култура загнива

Виолистът Юрий Башмет и руският президент Владимир Путин на събитие в Кремъл през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Културният живот ще разцъфти в Русия, макар руските културни дейци да не могат да пътуват в чужбина на гастроли, заяви народният артист на СССР Юрий Башмет пред сайта „Аргументи и факти“.

Повод за изказването му е откриването на Фестивала на световните камерни оркестри, в който тази година има участници само от Русия, Узбекистан и Армения. Башмет директно подкрепи войната на Русия срещу Украйна:

„Сега наричаме международно това, което преди наричахме всесъюзно. Но такава е реалността. Не искаме да загиват хора, но искаме децата и внуците ни да живеят уверено. Затова всичко правим правилно. И ще победим“.

Виолистът, който натрупа популярност с изявите си в чужбина, коментира и отношението към руската култура в света днес:

„Като цяло ние нищо няма да загубим от тази ситуация. При нас всичко си е наред, те (Западът – бел. ред.) загниват. Защото ние бяхме за тях като Гагарин. А сега вече няма да ни има. Няма да го има, извинете, Башмет в „Ла Скала“ със солов концерт“.

Няколко дни по-рано Юрий Башмет заяви на пресконференция, че „на Запад ни завиждат за нашето пространство, за нашия президент, за това, че сме млада и безкрайно устремена нация”.

През април Владимир Путин лично връчи званието „Герой на труда“ на руския виолист.

Вижте още: КОНЧАЛОВСКИ ПРЕДРЕЧЕ „ЗАЛЕЗА НА ЕВРОПА“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg