Юрий Дуд и Кирил Серебренников – хора на годината в Русия

Юрий Дуд в кадър от своя филм „Колима — родината на нашия страх”, посветен на жертвите на сталинските репресии. Снимка: Стопкадър - Юрий Дуд и Кирил Серебренников – хора на годината в Русия

Юрий Дуд в кадър от своя филм „Колима — родината на нашия страх”, посветен на жертвите на сталинските репресии. Снимка: Стопкадър

В Русия мълчанието вече престана да бъде спасителен бряг. Ако мълчите, това не означава, че поне в дома си сте на сигурно място. Те могат да дойдат във всяка къща, където и да се намира. Това каза най-влиятелното „лице от екрана” в Русия, журналистът видеоблогър Юрий Дуд, при получаването наградата „Човек на годината” – заедно с театралния и кинорежисьор Кирил Серебренников – на руската версия на списание GQ, съобщава порталът „Лента”.

На 11 септември Кирил Серебренников, знакова фигура в руския театър, който до април тази година прекара почти две години под домашен арест, бе освободен от наложената му съдебна забрана за пътуване. Съдията по делото срещу него за „разхищение на държавни средства в особено големи размери” поиска обвинителният акт да бъде върнат в прокуратурата заради „нарушения и противоречия в заключенията”.

В словото си Кирил Серебренников на награждаването каза, че за „хора на годината” трябва да бъдат признати онези, които са се „борили за справедливост”.

„Бих нарекъл „хора на годината“ онези, които се споразумяха за размяната на пленниците с Украйна, онези, които не позволиха журналистът Ваня Голунов да бъде вкаран в затвора, онези, които излизат на улицата и се борят за справедливост, здрав разум, благоприличие, честност, надежда“, каза режисьорът.

Америка за България

Режисьорът Кирил Серебренников. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юрий Дуд става „Човек на годината” в класацията на GQ за трети път. Той бе признат и за най-влиятелна личност в руския сегмент на YouTube – в качеството си на режисьор на документални филми. През 2019 г. Дуд създаде няколко документални филма, в частност тричасовия „Беслан” – за 15-годишнината от трагедията в училището в Северна Осетия. За три дни филмът бе гледан от почти 9,5 милиона зрители. През 2019-а Дуд пусна и филма „Колима — родината на нашия страх”, посветен на жертвите на сталинските репресии. И двата проекта имаха силен обществен резонанс.

По време на церемонията по награждаването журналистът отправи от сцената на Московската държавна консерватория „Чайковски“ молба към публиката и наградените да не мълчат за политическите проблеми на Русия.

„Имам една молба. Следващия път в Русия, когато полицаи бият с палки невинни минувачи, когато откраднат следващия вагон с държавни пари, когато хвърлят нова пачка макулатура в избирателната урна, много ви моля да говорите за това, а не да мълчите”, каза Дуд.