Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Юрий Шевчук от ДДТ: Руснаците не са роби. Ние просто сме окупирани от пропагандата

„Когато забраниха концертите ни, това беше жесток удар - забраниха ни да изпълняваме дълга си пред страната. Да изказваме мислите си“, казв музикантът

Юрий Шевчук в кадър 
от интервюто за Ютюб канала на журналистката Екатерина Гордеева - Юрий Шевчук от ДДТ: Руснаците не са роби. Ние просто сме окупирани от пропагандата

Юрий Шевчук в кадър от интервюто за Ютюб канала на журналистката Екатерина Гордеева

Музикантът Юрий Шевчук от руската група ДДТ заяви, че всички хонорари от последните му концерти ще отидат в помощ на украинските бежанци. Решението си той оповести в интервю за Ютюб канала на журналистката Екатерина Гордеева.

Шевчук категорично изрази мнението си за войната, започната от Русия. През май на концерт в град Уфа музикантът публично заяви:

„Родината, приятели, не е задникът на президента, който да бъде лизан и целуван през цялото време. Родината е бедната бабичка на гарата, която продава картофи. Ето това е родината“.

След това изказване концертите на група ДДТ в Русия бяха забранени, а музикантът стана обект на разследване.

Вижте още: ЧЕРЕН СПИСЪК В РУСИЯ С МУЗИКАНТИ ПОД ЗАБРАНА ЗА КОНЦЕРТИ

В интервюто пред Гордеева музикантът продължи с критичните си изказвания. Няколко ключови цитата от разговора показват, че Шевчук е обмислил сериозно позицията си и няма намерение да се отклонява от нея, независимо от рисковете.

За отношението на руснаците към войната фронтменът на ДДТ казва:

„Обикновеният човек се опитва да не мисли за войната, да я изгони от душата си, да я изхвърли от главата си. Войната – тя е с нас сега, но между хората изчезва. Погледни – сега навън има купища красиви, великолепно облечени хора, туристи. Усмихват се на слънцето. И няма война. Същото отношение към нея беше някога с Чечня, преди това – с Афганистан. Някъде воюват наши момчета, но по правило не воюват гражданите, а селянчета, от работническите квартали, от далечните села, където няма за плюскане и работа няма, затова те воюват.

Ако такава война започне тук, в Питер (Санкт Петербург – бел. ред.), хората ще бъдат различни. Просто се страхувам от мисълта, че само това може да ги научи да обичат мира и да го ценят. Да мислят за другите хора, както мислят за себе си. Да мислят за другите деца, както мислят за своите. Да мислят за другите градове, както за своите“.

В интервюто Шевчук коментира и забраната на концертите:

„Изнесохме десетки концерти. Във всички зали, в които свирихме, хората бяха против войната. За този идиотски задник говорих и в Екатеринбург, но там не ме издадоха. В Уфа се случи. Вярвам, че група ДДТ именно сега е нужна на Русия на концертните подиуми, защото ние сме социална група, имаме много песни с размишления и за Родината, и за миналото, и за бъдещето. А това сега вълнува мнозина.

И сме длъжни сега да пеем именно в Русия, защото на Запад има достатъчно миротворци, а тук са малцина. Когато забраниха концертите ни, това беше жесток удар. Защото ни лишиха от работа, от важна и нужна работа. При това изобщо не става дума за пари. Забраниха ни да изпълняваме дълга си пред страната. Да изказваме мислите си. Да споделяме топлотата си с хората“.

Лидерът на рокгрупата смята, че руснаците също са жертви на Путинската война:

„Руснаците не са роби. Ние просто сме окупирани. Нас ни разстрелват с „Град“ и с мините на пропагандата, с най-жестоките закони, убиват всеки ден нашата памет, нашия ум, нашия дух. Но ние се държим, стоим, сред нас също има герои, които никога няма да се нарекат роби“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах