POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Юрий Шевчук от ДДТ: Руснаците не са роби. Ние просто сме окупирани от пропагандата

„Когато забраниха концертите ни, това беше жесток удар - забраниха ни да изпълняваме дълга си пред страната. Да изказваме мислите си“, казв музикантът

Юрий Шевчук в кадър 
от интервюто за Ютюб канала на журналистката Екатерина Гордеева - Юрий Шевчук от ДДТ: Руснаците не са роби. Ние просто сме окупирани от пропагандата

Юрий Шевчук в кадър от интервюто за Ютюб канала на журналистката Екатерина Гордеева

Музикантът Юрий Шевчук от руската група ДДТ заяви, че всички хонорари от последните му концерти ще отидат в помощ на украинските бежанци. Решението си той оповести в интервю за Ютюб канала на журналистката Екатерина Гордеева.

Шевчук категорично изрази мнението си за войната, започната от Русия. През май на концерт в град Уфа музикантът публично заяви:

„Родината, приятели, не е задникът на президента, който да бъде лизан и целуван през цялото време. Родината е бедната бабичка на гарата, която продава картофи. Ето това е родината“.

След това изказване концертите на група ДДТ в Русия бяха забранени, а музикантът стана обект на разследване.

Вижте още: ЧЕРЕН СПИСЪК В РУСИЯ С МУЗИКАНТИ ПОД ЗАБРАНА ЗА КОНЦЕРТИ

В интервюто пред Гордеева музикантът продължи с критичните си изказвания. Няколко ключови цитата от разговора показват, че Шевчук е обмислил сериозно позицията си и няма намерение да се отклонява от нея, независимо от рисковете.

За отношението на руснаците към войната фронтменът на ДДТ казва:

„Обикновеният човек се опитва да не мисли за войната, да я изгони от душата си, да я изхвърли от главата си. Войната – тя е с нас сега, но между хората изчезва. Погледни – сега навън има купища красиви, великолепно облечени хора, туристи. Усмихват се на слънцето. И няма война. Същото отношение към нея беше някога с Чечня, преди това – с Афганистан. Някъде воюват наши момчета, но по правило не воюват гражданите, а селянчета, от работническите квартали, от далечните села, където няма за плюскане и работа няма, затова те воюват.

Ако такава война започне тук, в Питер (Санкт Петербург – бел. ред.), хората ще бъдат различни. Просто се страхувам от мисълта, че само това може да ги научи да обичат мира и да го ценят. Да мислят за другите хора, както мислят за себе си. Да мислят за другите деца, както мислят за своите. Да мислят за другите градове, както за своите“.

В интервюто Шевчук коментира и забраната на концертите:

„Изнесохме десетки концерти. Във всички зали, в които свирихме, хората бяха против войната. За този идиотски задник говорих и в Екатеринбург, но там не ме издадоха. В Уфа се случи. Вярвам, че група ДДТ именно сега е нужна на Русия на концертните подиуми, защото ние сме социална група, имаме много песни с размишления и за Родината, и за миналото, и за бъдещето. А това сега вълнува мнозина.

И сме длъжни сега да пеем именно в Русия, защото на Запад има достатъчно миротворци, а тук са малцина. Когато забраниха концертите ни, това беше жесток удар. Защото ни лишиха от работа, от важна и нужна работа. При това изобщо не става дума за пари. Забраниха ни да изпълняваме дълга си пред страната. Да изказваме мислите си. Да споделяме топлотата си с хората“.

Лидерът на рокгрупата смята, че руснаците също са жертви на Путинската война:

„Руснаците не са роби. Ние просто сме окупирани. Нас ни разстрелват с „Град“ и с мините на пропагандата, с най-жестоките закони, убиват всеки ден нашата памет, нашия ум, нашия дух. Но ние се държим, стоим, сред нас също има герои, които никога няма да се нарекат роби“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС