Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Юрист: Културни ценности се изземват, само ако са веществени доказателства

Изземване на артефакти с документи за произход, какъвто е случаят с Колекция „Васил Божков“, става за пръв път в България, казва гл. ас. Красимир Манов от СУ

Предмети от Колекция „Васил Божков“, част от изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ в Националната галерия - Двореца през 2018-а. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Юрист: Културни ценности се изземват, само ако са веществени доказателства

Предмети от Колекция „Васил Божков“, част от изложбата „Златното руно. Пътят на аргонавтите“ в Националната галерия - Двореца през 2018-а. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Изземването на Колекция „Васил Божков“ може да бъде юридически издържано, само ако има доказателства, че културните ценности са били средство на престъпление, заяви пред „Площад Славейков“ гл. ас. д-р Красимир Манов, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и автор на книгата „Наказателно-правна защита на културното наследство в Република България“.

Липсата на официална информация от страна на прокуратурата не позволява да се правят категорични изводи за ставащото в момента в музея на Фондация „Тракия“, заяви д-р Манов.

Главен асистент Красимир Манов. Снимка: Юридически барометър

Съобщенията в медиите, според които обвиненията срещу Васил Божков са свързани с укриване на данъци и измами в лотарията, дават оскъдна яснота за случващото се. Ако ценностите са веществени доказателства, тогава би трябвало да има извършени подробни следствени действия, да са събрани множество доказателства. Медийната информация и липсата на сигурни данни за следствието и обвинението не позволяват да се направят категорични изводи, но засега няма индикации да е имало продължително разследване, по-скоро изглежда, че процесът по установяване на фактите едва започва, допълни д-р Манов.

Ако става дума за евентуално пране на пари, според юридическата практика и законите, първо трябва да има безспорни доказателства, че културните ценности са били част от престъпната схема. В противен случай изземването е неоснователно, каза юристът, не се връзва с обвиненията, няма логика.

Обвързването на Фондация „Тракия“ и нейната дейност с престъпните схеми на Васил Божков първо трябва да бъде доказано, преди да се отнема имущество на организацията с идеална цел.

По-рано в разговор с „Площад Славейков“ историкът от Фондация „Тракия“ д-р Ружа Попова заяви, че около 2700 артефактита от Колекция „Божков“ все още не са получили от Министерство на културата документи за регистрация по Закона за културното наследство от 2009 г. Според д-р Манов причината за това е в липсата на достатъчно време и специалисти, които да извършат регистрацията. Той заяви, че още при приемането на закона е било ясно, че работата по регистрацията на всички културни ценности у нас ще отнеме десетилетия.

Вижте още: ДЪРЖАВАТА ПРОПУСНАЛА ДА РЕГИСТРИРА 2700 АНТИКИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ?

Липсата на потвърждение за регистрацията на конкретните артефакти не означава, че те са незаконни или че принадлежат на държавата. Докато не бъде документиран статутът им, те не могат да бъдат отнети от собственика по този параграф.

Преди 2009 г. законодателството по отношение на културните ценности е било доста хаотично, обясни експертът. Още от времето на социализма е действал Закон за паметниците на културата и музеите, който не е предвидил много от съвременните казуси. Практически преди новия закон от 2009 г. е липсвала ясна регламентация за колекциите и придобивките на културни ценности – използвана е била Наредбата за отчитане и опазване на движимите паметници на културата, в сила от времето на социалистическа България.

Според д-р Манов случаят с Колекция „Васил Божков“ е прецедент. Досега в България никога не са изземвани предмети със сертификати за произход като тези в колекцията на Фондация „Тракия“. Всички дела, по които културни ценности са били обявявани за веществени доказателства и са били конфискувани, са били срещу „копачи“ иманяри.

Всичко по темата ИЗЗЕМВАНЕТО НА КОЛЕКЦИЯ „ВАСИЛ БОЖКОВ“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90