СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Юруш на рапа! Евтино, неграмотно и успешно!

Боби Ваклинов връчва Златен скункс на Криско. Може би в този момент у репортера се е зародил меракът да заеме мястото на рапъра... - Юруш на рапа! Евтино, неграмотно и успешно!

Боби Ваклинов връчва Златен скункс на Криско. Може би в този момент у репортера се е зародил меракът да заеме мястото на рапъра...

Не БИГ Брадър, Мюзик Айдъл, Х-фактор, Гласът на България и прочие риалити гласове, викове, писъци и тананикане са най-лесният начин да се покажете по телевизора, драги зрители! Има още по-лесен и евтин начин – българският рап.

Там вратата е зинала пред за всеки, който не успее да се дореди за нищо друго, очите са широко затворени пред телесата му, а ушите – добре запушени пред липсата на какъвто и да е слух у претендента.

Славата е на един синтезатор разстояние. И не отнема много време, няма нужда от 20 години мъки в усвояването на музикален инструмент и солфеж – ден-два стигат. Сядаш удобно и комбинираш няколко готови семпли от синтезатора. Не ти е нужен и талант в реденето на думите, скалъпваш не особено грамотен, но мръснишки текст и идва ред да пробваш гласовите си възможности пред микрофона. Не става ли много добре?! Нищо, вече можеш да пратиш готовата „песен“ я в някоя телевизия, я в радио, а най-бързо става в YouTube. После – клубове, фенки, дъжд от пари…!

Това накратко е „пътят“ пред всеки мераклия у нас към хип-хоп сцената. Който не е пробвал, той не е успял.

Днес България осъмна с нова звезда на рап небосклона. Боби Ваклинов, репортерът на „Господари на ефира“ вече „пее“ и реди „рими“. Преодолял е всяко от описаните препятствия в „музикалната“ професия и най-сетне всеки може да го чуе в ефира. Облякъл е потник и е снимал клип – ето, това вече му е струвало някой лев и някакво усилие. Като участник в шоу той знае, че трудът в телевизията струва пари – за разлика от усилията на един професионалист, който е учил и в Музикално училище, и в Музикална академия, а след това го изнудват да свири за 200-300 лв.

Правилно се е ориентирал Ваклинов – къде са хилядарките в рапа, къде – левчетата с цигулката!

Попфолкът може би умира в България, но чалгата няма да остане без публика. Какво друго, ако не чалга, е стремежът на всеки болен мераклия да се подвизава там, където не му е мястото? Аплодисменти за вулгарното, евтиното и неграмотното у нас, както се вижда, винаги ще има.

http://youtu.be/7S_y3-vVwXQ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС