Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ютюб блокира Шаман, „Любе“, Гагарина…

Всички забранени канали са на изпълнители, попаднали под санкции

Ярослав Дронов с псевдонима Шаман е най-популярният изпълнител в Русия в момента. Снимка: Стопкадър - Ютюб блокира Шаман, „Любе“, Гагарина…

Ярослав Дронов с псевдонима Шаман е най-популярният изпълнител в Русия в момента. Снимка: Стопкадър

Платформата за видеосподеляне Ютюб блокира официалните канали на руските изпълнители Шаман, група „Любе“, Григорий Лепс, Полина Гагарина, Олег Газманов, Чичерина, съобщава „Радио Свобода“. Руски изпълнители са премахнати и от стрийминга „Спотифай“.

Ярослав Дронов, известен с псевдонима си Шаман, попадна под санкциите на Европейския съюз на 26 юни. Заедно с него ЕС санкционира Гагарина, а останалите бяха включени в списъка много по-рано – Лепс през декември 2022 г., а Чичерина, Газманов и лидера на „Любе“ Николай Расторгуев – още през октомври 2022 г.

Най-известният в Русия в момента изпълнител Шаман е санкциониран заради подкрепата на войната срещу Украйна. В основанието се казва, че Шаман е изнасял концерти в окупираните територии и е участвал в празнуване на различни юбилеи, свързани с войната.

„По този начин Дронов поддържа действия и политика, които подриват териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, се казва в решението на Евросъюза.

Стрийминговият музикален канал „Спотифай“ също премахна страниците на няколко руски изпълнители и излезе със заявление, в което се казва:

„В правилата на платформата ясно е заявено, че взимаме мерки, когато открием съдържание, което явно нарушава нашата политика или местните закони“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС