POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За 11-и път отказаха свобода на убиеца на Ленън

Марк Дейвид Чапман излежава доживотна присъда с право на условно освобождаване след 20-ата година

Марк Дейвид Чапман през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - За 11-и път отказаха свобода на убиеца на Ленън

Марк Дейвид Чапман през 2010 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марк Дейвид Чапман, убиецът на Джон Ленън, получи 11-и отказ да бъде освободен условно от затвора край Бъфало, Ню Йорк, където излежава доживотна присъда. На 8 декември 1980 г. Чапман причаква Ленън във входа на кооперацията му в Ню Йорк и стреля 4 пъти в гърба му.

Присъдата му е с уточнение, че след 20-ата година може да кандидатства за условно освобождаване на всеки две години, но досега всеки път му отказват. Причините за това решение не се съобщават.

Една от най-яростните противнички за излизането на Чапман на свобода е Йоко Оно, вдовицата на Ленън, свидетел на престъплението. И този път тя е изпратила писмо до управата на затвора, в което пише, че позицията ѝ остава непроменена от предишните писма.

„Преди 30 г. не можех да кажа, че изпитвам срам, а днес вече знам какво е. Това е, когато прикриваш лицето си, не искаш да помолоиш никого за нищо“, казва Чапман по време на изслушването си през 2018 г.

Той твърди, че застрелял Ленън за слава.

„Мислех, че като убия Джон Ленън, ще стана някой, но вместо това станах убиец, а убийците са никои“, казва Чапман през 2010 г.

Избрал Ленън за своя жертва, защото „ми изглеждаше по-достъпен“, не бил „затворен“ като останалите знаменитости:

„Ако не беше Ленън, щеше да е някой друг“.

През 2018 г. той споделя пред администрацията на затвора край Бъфало, че имал големи съмнения дали да натисне спусъка, часове след като Ленън му дал автограф.

„Бях стигнал твърде далеч. Помня, че си мислех: „Хей, вече имаш албума. Погледни, той го подписа, сега просто си иди у дома“. Но просто нямаше начин да се прибера вкъщи“, разказва убиецът на Ленън.

Чапман е религиозен и е заявил готовност да работи със свещеник, ако бъде пуснат на свобода. Все още е женен за съпругата си Глория, с която сключва брак 18 месеца преди фаталния 8 декември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg