Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

За да не питаме един ден кой е Чапкънов

Иван Бакалов открива изложба с фотографии на големия скулптор и неговите модели

Исторически кадър - Йордан Радичков позира на Георги Чапкънов. Снимка: Иван Бакалов - За да не питаме един ден кой е Чапкънов

Исторически кадър - Йордан Радичков позира на Георги Чапкънов. Снимка: Иван Бакалов

Разходка в живота на Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов предлага столичната галерия „Фотофабрика“ (в сградата на „Уникредит Булбанк“ на площад „Св. Неделя“) на 11 май. Ще бъдат наредени 30-ина фотографии, герои в които са скулпторът и неговите модели през годините. Посетителите ще видят как му позират Радичков и Радой Ралин, как създава своя Дон Кихот от старо желязо за емблематичната днес статуя на идалгото пред Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Иван Бакалов (e-vestnik) снима Георги Чапкънов още от първите си години като журналист. Започва работа в списание „София“, редакцията се намирала срещу ателието му на ул. „11 август“ и Бакалов често се отбивал. Снимал го като лее бронз, заварява детайли, стърже гипсови отливки, вае глина, рисува и дори като пече агне за Гергьовден.

„Минаха години, избирах и сканирах от купищата стари негативи и се оказа, че някои снимки от ателието на Чапкънов вече са исторически – казва Бакалов. – Не само тези с писатели, които му позират за портрет. Дори щракнати между другото снимки, които навремето са изглеждали съвсем обикновени. Например бронзови фигури на дъсчения под в ателието… Времената се менят, бронзът вече става все по-голяма рядкост. Днес не можеш да видиш някой да прави мраморни скулптури като на Микеланджело, Бернини. Така и бронзовите пластики ще останат като образци от миналото. Небрежно поставени на пода в ателие… Това вече e рядък сюжет за снимка.“

Чапкънов пред портрета на Радичков. Снимка: Иван Бакалов

Чапкънов е изключителен портретист, пресъздал е чертите и духа на мнозина иконични днес личности от бългаската култура. Но и не само – преди години той получава шанса да извае портрета на Федерико Фелини. Иван Бакалов разказа навремето тази история в медиите. Българският скулптор направил изложба в Рим, тамошен меценат му казал, че е съсед с Фелини, а и галерията е близо до дома му, защо не опитат да убедят Фелини да позира на българина. В крайна сметка Чапкънов се харесал на Фелини и режисьорът му позирал. Впоследствие се оказва, че това е единственият скулптурен портрет на Фелини.

Иван Бакалов пише, че е припомнял тази история неведнъж – и днес тя отново е забравена:

„Ако го споменавам пак, първо трябва да обяснявам кой е Фелини… Вероятно скоро ще трябва да обяснявам и кои са Радой Ралин и Йордан Радичков, чиито портрети направи Чапкънов. Е, има справки в Уикипедия. Ралин бил писател, сатирик и дисидент, Радичков бил писател и драматург, представител на „магическия реализъм”… Чапкънов – български скулптор, автор на герба и статуята на София… В Уикипедия пише всичко“.

Във „Фотофабрика“ ще бъдат експонирани скулптурните портрети на Радичков и Ралин. На откриването (от 18 дo 20 ч.) ще присъства и Георги Чапкънов.

Изложбата може да се разгледа до 11 юни.

ПОСЛАНИЕТО НА ЧАПА: ДА МЕ ЗАПОМНЯТ, ЧЕ НЕ СЪМ БИЛ ТЪЖЕН ЧОВЕК

Снимка: Иван Бакалов

Радой Ралин и неговият портрет. Снимка: Иван Бакалов

Снимка: Иван Бакалов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС