VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

За „дебелия задник“ на глупостта

Български актьор обсъжда американска колежка

Асен Блатечки в студиото на Кино Нова, където заяви, че като актриса Лейди Гага е на ниво „кандидат-студентка за ВИТИЗ“. Снимка: Стопкадър от Кино Нова  - За „дебелия задник“ на глупостта

Асен Блатечки в студиото на Кино Нова, където заяви, че като актриса Лейди Гага е на ниво „кандидат-студентка за ВИТИЗ“. Снимка: Стопкадър от Кино Нова

Докато се опиянявахме от радостта, че един българин е излязъл на сцената на „Долби Тиътър“, пропуснахме да поговорим за това как друг от нас, овластен със слава, снизходително обсъжда качествата на една жена, певица и актриса, триумфирала с „Оскар“ на същата тази сцена.

Да, за Асен Блатечки говоря. За този мъжкар, за този мачо и „лошо момче“ в българската актьорска среда.

Като се замисля, Блатечки ни е някак единствен. Двама любовници си отгледа българското кино в предпоследното десетилетие, и двамата от различен регистър – романтичния до диабет Калин Врачански и грубоватия до побой Асен Блатечки. Други не ни и трябват – това изцяло покрива спектъра от типажи, характерен за мястото и времето, в което живеем. Или ще те удавят от лиготия, или ще те смажат от бой – това е любовта, както я разбираме в нашето ъгълче на вселената.

И двамата, всъщност, нямат отношение към жените, а само към себе си. Нямам друго обяснение за презрението и снизхождението в изказванията им за звездите на наградите „Оскар“ в студиото на Кино Нова.

Америка за България

Врачански бе безпощадно критичен към Рами Малек за ролята му на Фреди Меркюри. Българското кино никога няма да даде на родния актьор възможност да излезе от кожата си, за да се изпълни с нечие толкова величаво присъствие – освен в някое хумористично шоу като „Като две капки вода“. Но Врачански поне не беше груб.

Асен Блатечки обаче беше. В неговото изказване:

„Лейди Гага не е никаква актриса – няма какво да говорим! Тя просто е избрана изключително добре за тази роля… Тя е перфектна за тая роля – с големия си нос, с дебелия си задник… С нелепия начин, по който изглежда. Аз казвам к’вит са нещата“

прозира не просто завистта на обречения български актьор, не просто комплекса му на творец от провинцията на света, а истинско мъжко пренебрежение към постижението на една талантлива, известна и много значима за съвременната култура жена.

Клетият Блатечки! Той дори не знае, че Лейди Гага дебютира точно като актриса, не като певица, при това още на 15. Изиграва малка роля в свръхпопулярния сериал „Семейство Сопрано“ през 2001 г. Тя е актриса и музикант от дете, започва да пее и свири на пиано още преди да тръгне на детска градина. Освен това не само изпълнява, а пише музика. И така я пише, че целият свят я слуша и пее. Лейди Гага не е просто продукт на продуцентска компания, не е изкуствено създаден образ. Тя е кипящ талант и публиката ѝ го знае.

Преди нея същата роля в този сюжет е изиграна незабравимо от Джуди Гарланд през 1954 г. и от Барбра Стрейзънд през 1976 г. Стрейзънд – с характерния си по онова време нос и неоформяно от пластични операции тяло, сигурно също изглежда на Блатечки просто като една случайно подбрана грозница, която да пасне на ролята. Ето така гипсовото градинско джудже оценява „Пиета“ на Микеланджело – дебела матрона, която просто е паснала на поръчката.

С какво може да се похвали Блатечки? Освен с личните си любовни истории, той е познат на българската публика с няколко филма, сериала и постановки, в които играе… себе си. Бавен, мълчалив, с отегчен и безразличен поглед, с тъмна енергия на злотворник понякога или с разрушителна ярост на бунтар. Ако някога му се наложи да се снима в римейк на филм като „Роди се звезда“, ще му бъде трудно – той е толкова еднопластов като актьор, че много вероятно да превърне героя си в себе си.

А актьорският талант е тъкмо в способността да бъдеш различен всеки път. Да внушиш на хората, че имаш дебел задник, когато ролята го изисква, например. И то така да го направиш, че дори „колегите“ ти да не повярват, че всъщност имаш перфектна фигура.

Мъжкарите в артистичните среди се чувстват притиснати. Мъжкото начало вече не им дава автоматично предимство, слава богу. Само преди 20 години беше невъзможно жена в Холивуд да получи хонорар колкото мъжете. Деми Мур направи сензация през 1996-а, като стана жената, взела за пръв път хонорар от над 10 млн. долара за филма си „Стриптийз“. Преди това тези суми бяха достигани само от мъже.

В българското кино нещата са някъде на нивото на XX век. Мъжете струват по-скъпо, повече са, а и вярват, че са по-важни. Блатечки се изживява като авторитет. Няма спор, извоювал си е име. Въпросът е с кого се е състезавал обаче. Защото „дебелият задник“ на Лейди Гага очевидно не ѝ е попречил да спечели надпреварата с всички кандидат-звезди в огромната обетована земя на шоубизнеса. И не езикът е пречка, нито това, че сме малка държава и „големите“ не ни обичат, както твърдят Врачански и Блатечки в коментарите си за наградите „Оскар“. Да припомним на Блатечки, че Арнолд Шварценегер отива в САЩ от още по-малката Австрия, без да знае езика и без никаква подкрепа. И не само спечелва световна известност, но дори става губернатор на Калифорния. Сигурно заради подходящите за поста мускули.

За сведение на Асен Блатечки, Лейди Гага има четири награди „Златен Глобус“ и две от тях са актьорски, а не музикални. Едната е от тази година за „Роди се звезда“, другата е от 2016-а за най-добра актриса в лимитиран сериал – „Зловеща семейна история: хотел“. Освен това Лейди Гага е първата жена в историята, спечелила „Оскар“, „Грами“, БАФТА и „Златен Глобус“ в една година. А Асен Блатечки има „Златна роза“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg