Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

За какво арестуват в Русия тези дни

За цитати от Путин и от Тупак, за подменяне на етикети в магазините с антивоенни призиви... и за невидими лозунги

Злата Европейцева с невидим лозунг и облечен с тишърт, на който пише „Самоцензура“, на Червения площад. Снимка: Activatica.org - За какво арестуват в Русия тези дни

Злата Европейцева с невидим лозунг и облечен с тишърт, на който пише „Самоцензура“, на Червения площад. Снимка: Activatica.org

В руските съдилища след началото на войната в Украйна са постъпили 768 протокола по закона за „дискредитация на действията на руската армия“, съобщава правозащитният сайт „Сетеви свободи“. В системата, в която се отчитат съдебните дела от всички региони без Москва, официално са регистрирани 610 дела по този закон. В базата на московските съдилища се споменават 158 протокола за „дискредитация“.

По силата на този закон при първоначално нарушение глобата може да стигне до 100 хил. рубли (около 1000 евро), а при второ нарушение – до пет години лишаване от свобода.

Парадоксът е, че практически всичко тези дни би могло и се тълкува като опит за дискредитация на армията – дори мълчаливо присъствие на площада без видима причина, или бял лист, или лист с точки вместо думи. Много видеа и публикации в социалните мрежи свидетелстват за това.

Парадоксът стигна дотам, че жителят на Санкт Петербург Артур Дмитриев бе арестуван, осъден и глобен с 30 хил. рубли (300 евро) за плакат с цитат на Путин. Съдът призна цитата за „дискредитиращ въоръжените сили на Русия“. В решението на съда, публикувано онлайн, се казва, че на 7 април Дмитриев е стоял на спирка „Парнас“ на метрото в Санкт Петербург с плакат, на който е било написано: „Войната донесе толкова непоносими изпитания, страдания и сълзи, че това не може да се забрави. И няма прошка и оправдание за тези, които отново замислят агресивни планове“. Това е част от речта, произнесена от президента Путин на парада на победата на 9 май 2021 г., която е публикувана изцяло в сайта на Кремъл.

Цитатът от Путин, зарди който Артур Дмитриев е бил арестуван. Снимка: Артур Дмитриев/Телеграм

Подобни казуси има много. Преди дни в град Уфа е съставен протокол на Айнур Шаяхметов по същия закон заради плакат с цитат от парче на Тупак Шакур. Жителят на Уфа се е разхождал в центъра на града с плакат с фраза от песента „Keep Ya Head Up” на 2Pac: „„hey have money for wars but can’t feed the poor“ (Те имат пари за войни, но не могат да нахранят бедния).

Преди ден в Москва на Червения площад е била задържана Злата Европейцева, която стояла с вдигнати ръце, облечена в тишърт с надпис „Самоцензура“. Самата тя е разказала по-късно пред изданието „ОВД-Инфо“:

„В нашето общество днес е все тая дали се изказваш против войната или не. Дори нищо да не казваш, дори да се заставяш да мълчиш, пак ще те отведат и арестуват. Ако продължиш да мълчиш, нищо няма да се промени. Остава само да се крещи“.

Една от най-масовите причини за арести е акция, провеждана тихомълком, но масово. Подкрепящи се в тайни групи в социалните мрежи антивоенно настроени руски граждани все по-често подменят етикетите в магазините с антивоенни лозунги. Последният арест по този повод е на 22-годишна студентка в Нижни Новгород. Съставяни са протоколи по същата причина на активисти от Санкт Петербург, Екатеринбург, Тула и Казан. Двама души вече имат заведени криминални дела заради подменени етикети – жителят на Смоленск Владимир Завялов и художничката от Санкт Петербург Саша Скочиленко. Скочиленко е затворена и до момента в следствен изолатор, очакват я между 5 и 10 години лишаване от свобода.

31-годишната Саша Скочиленко е известна в Санкт Петербург художничка, музикантка и създателка на популярния сборник комикси „Книга за депресията“. Задържана е сутринта на 11 април. Пред изданието „Медиазона“ нейният приятел, журналистът Арсений Веснин, разказва подробности за ареста ѝ:

„Обстоятелствата бяха много странни. Тази сутрин приятел на Саша ѝ написа съобщение в Телеграм, че в дома му са дошли представители на Следствения комитет, които май търсят някакъв труп. И дали тя не може да отиде при него, за да му подскаже нещо. Със същия този приятел те са свирили на антивоенни концерти в Санкт Петербург“.

Когато Скочиленко пристига в дома на музиканта, там я чакат хора от службите. Веснин предполага, че историята с трупа е била измислена, за да бъде примамена и задържана художничката. Журналистът твърди, че музикантът по-късно е обяснил, че съобщението в Телеграм е било написано от служители на следствието от неговия телефон. Първоначалното предположение на Веснин е било, че Скочиленко е задържана заради антивоенните концерти, които в последно време е давала в Санкт Петербург, но се оказало друго. Според следствието вечерта на 31 март в магазин „Перекрьосток“ на Василиевския остров художничката заменила етикетите с „лъжлива информация“ за „използването на въоръжените сили на РФ“. Ставало дума за хората, загинали вследствие на бомбардирането на театъра в Мариупол.

За подобни акции са арестувани и Виктория Шишкова и Карина Матич, жителки на Екатеринбург, които са заменили етикетите в супермаркета „Магнит“ с антивоенни листовки. На тях пишело „Спрете войната“ и се излагали данни за загиналите след началото на войната хора. Момичетата са били задържани за седем часа без храна и вода, отнели са им телефоните и фотоапарата, оказвали им психологически натиск, заплашвали ги и ги наричали „глупачки“. Веднага след като излезли от районното, те извикали Бърза помощ.

В Нижни Тагил също художничка – Алиса Горшенина – също е била арестувана за „дискредитация на руската армия“. Повод за това станала акцията „Жени в черно“, стартирана от организацията „Феминистка антивоенна съпротива“. Горшенина застанала в черни дрехи край едно от детските образователни учреждения в града с бяла роза в ръце. Към цветчето били прикрепени ленти с надписи „Эпир вӑрҫа хирӗҫ!“ и „Кирәкми безгә сугыш!“, което в превод от чувашки и киргизки означава „Ние сме против войната“. Полицията възприела розата като „агитационен материал“.

Градският съд в Новгород арестувал за седем денонощия архитекта Антон Горбан, който се завил в чувал с цветовете на украинския флаг и легнал в близост до Новгородския Кремъл. Обявен е за виновен по член за неподчинение на полицията, тъй като е отказал да се подчини и да прекрати акцията си, която се провела на 11 април. Почти 20 минути Горбан е лежал до стените на местния Кремъл и е изброявал разрушените украински градове – Буча, Мариупол, Харков, Лвов. Гвардейците, които дошли да го спрат, се опитали да го извадят от чувала и не успели. Затова разрязали плата, хванали архитекта и го повлекли по земята. Обвинен е за „дискредитация на руската армия“.

По същата точка от закона е глобена Татяна Попова от Санкт Петербург, която в магазин „Лента“ окачвала играчки с прикрепени към тях хартиени бележки, върху които с червен цвят било написано „Не на войната!“. Била задържана на излизане от магазина. Същият протокол е бил съставен и на петербургския реаниматолог Андрей Македонов, който подменял етикетите в магазин „Лента“ с листовки „Не на войната“.

В руския град Иваново Дмитрий Силин бил задържан от полицията, защото раздавал безплатно екземпляри от книгата на Джордж Оруел „1984“. Заведено му е административно дело за „дискредитация на руската армия“.

И чужденци търпят силата на закона за репутацията на военните сили. Два месеца арест са предвидени за колумбиеца Хиралдо Сарай Алберто Енрике в дело за „фейкове за руската армия“. Става дума за публикации в социалните мрежи. Колумбиецът признал вината си частично и обяснил, че е искал да представи „алтернативна гледна точка за случващото се“. Застрашен е от глоба в размер на 5 млн. рубли (50 хил. евро) или 10 години лишаване от свобода.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах