Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За какво му е на Хосе Карерас патрон (като Стоичков)?

Прочутият тенор пя прощално у нас преди 3 години, но сега се завръща за концерт в „Арена Армеец“

През 2015-а Хосе Карерас се сбогува с българската публика с концерт в зала 1 на НДК. Но както е известно, в музиката всяко обявено за последно участие, най-често е предпоследно. Снимки: „Моко солюшънс“ - За какво му е на Хосе Карерас патрон (като Стоичков)?

През 2015-а Хосе Карерас се сбогува с българската публика с концерт в зала 1 на НДК. Но както е известно, в музиката всяко обявено за последно участие, най-често е предпоследно. Снимки: „Моко солюшънс“

Един от най-знаменитите гласове на световната оперна сцена ще прозвучи тази година отново у нас. Хосе Карерас пристига, за да пее на 21 октомври в столичната „Арена Армеец“. Това ще бъде поредният гастрол на тенора в България след концерта му през декември 2015-а, обявен за прощален.

По онова време маестрото възнамеряваше да се оттегли от музикалната сцена и да се отдаде на фондацията си, създадена от него за борба срещу левкемията. Известно е, че Карерас страдаше от тази болест и успя да се излекува. Сега вероятно е почувствал прилив на сили, за да реши да се върне отново пред публика. А и както се е случвало с много други звезди, всеки концерт, обявен за „последен“, най-често е предпоследен…

Вижте още: ХОСЕ КАРЕРАС С ПРОЩАЛЕН КОНЦЕРТ В БЪЛГАРИЯ

В рецитала на испанеца у нас ще излезе един от учениците в неговия майсторски клас – тенорът Росен Ненчев.

„Има много красив лиричен глас, който много ми харесва. Пее с чувство, с усет, с динамика“, споделя за Ненчев Карерас, цитиран от „Моко солюшънс“.

„Маестрото е невероятен човек. Има силна аура около себе си. Съветът, който ми даде и винаги ще помня, е да бъда себе си“, коментира 36-годишният изпълнител.

Хосе Карерас и Росен Ненчев (вляво) на репетиция

Хосе Карерас е голяма личност на световната музикална сцена, с изключителна кариера в операта. Има популярност и сред масовата публика с участието си в „Тримата тенори“. Затова новината, че за предстоящия му концерт в България му е нужен „патрон“, няма обяснение. В тази роля организаторите „Моко солюшънс“ обявяват, че ще влезе Христо Стоичков. Дотук Карерас се справяше отлично на сцената и без патрони… Но за „Моко“ певецът може би не е така авторитетен у нас, колкото Стоичков.

Ето какво е обяснението на организаторите в съобщение до медиите:

„Единият от знаменитите „Трима тенори“ ще излезе отново пред многобройните си почитатели у нас, въпреки че е разредил до максимум участията си на голяма сцена. Изненадващата визита на Хосе Карерас в София е още едно доказателство за дългогодишното приятелство и дълбоко уважение, което свързва великия тенор и Христо Стоичков“.

Домакините на Хосе Карерас неотдавна влязоха в информационния поток и със сигнал до ДАНС, изпратен от „Музикаутор“. Според организацията за авторски права, „Моко солюшънс“ укрива приходи за милиони левове и не плаща авторски права. Още тогава „Площад Славейков“ потърси позицията на фирмата организатор на концерти, но засега все още нямаме отговор. Междувременно от „Музикаутор“ ни информираха, че със случая се занимава ГДБОП.

Вижте още: „МУЗИКАУТОР“ СЪС СИГНАЛ ДО ДАНС

Билетите за концерта на Хосе Карерас в „Арена Армеец“ са вече в продажба, цените са от 70 до 180 лева.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg