Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За майстори на късия филмов разказ

Конкурсът „Джеймисън“ очаква киномечтатели

В края на януари ще бъдат обявени 12-те претенденти за голямата награда. - За майстори на късия филмов разказ

В края на януари ще бъдат обявени 12-те претенденти за голямата награда.

Малко повече от месец остава до крайния срок за подаване на заявки за участие в конкурса за късометражни филми Jameson Short Film Award. Международният филмов фестивал „София филм фест“ и Jameson Irish Whiskey очакват майсторите на късия филмов разказ, които ще премерят сили за приза от € 6 000, най-късно до 15 януари 2016 г.

В края на януари ще бъдат обявени 12-те претенденти за голямата награда, а международното жури на юбилейния 20-ти „София филм фест“ ще посочи победителя.

Всички филми с над 50% българско финансиране и времетраене до 30 минути, заснети след 1 февруари 2015 година и отговарящи на регламента на конкурса, могат да се включат в състезанието. Формуляр за кандидатстване се попълва на английски език след регистрация в сайта на „София филм фест“. Филмите трябва да бъдат представени в срок в офиса на фестивала – на 13 етаж на административната сграда на НДК.

Създадена преди 16 години, наградата „Джеймисън“ продължава да мотивира българските режисьори да пресъздават мечтите си в кино. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската Асоциация на филмовите фестивали Jameson Short Film Award първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година. В последните няколко години призът Jameson се връчва само в България и Ирландия.

Победители от появата на наградите у нас през 2003 г. насам са били „Гинка“ на Антония Милчева, „Казабланка“ на Кольо Карамфилов, „Сутрин“ на Неда Морфова, „Влакове“ на Павел Веснаков, „Приказки“ на Николай Василев, „3 сестри и Андрей“ на Андрей Паунов и Борис Десподов, „Семейна терапия“ на Петър Вълчанов, „Минутите след това“ на Николай Тодоров, „Черно на бяло“ на Андрей Цветков, Преди живота, след смъртта“ на Драго Шолев, „Живот със София“ на Светла Цоцоркова и Yellow на Иван Русев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg