Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За Нобела твърде зает, но не и за концерти в Швеция

Два дни след церемонията за своята награда, Боб Дилън обяви дати за гастрол в родината на Алфред Нобел

Ако Боб Дилън си спести словото, той няма да получи и сумата от 870 хиляди долара, която върви заедно с наградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - За Нобела твърде зает, но не и за концерти в Швеция

Ако Боб Дилън си спести словото, той няма да получи и сумата от 870 хиляди долара, която върви заедно с наградата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два дни след като Боб Дилън пропусна церемонията, на която беше удостоен с Нобелова награда за литература, певецът обяви, че ще изнесе три концерта в Швеция по време на европейското си турне. Новият Нобелов лауреат ще свири в Стокхолм на 1 и 2 април и в Лунд – на 9 същия месец, съобщава сп. „Ролинг Стоун“.

Според правилника всеки нов носител на наградата трябва да изнесе лекция в областта, в която е отличен, в рамките на шест месеца от награждаването. След като Дилън съобщи, че няма да присъства на Нобеловата гала вечер, от Шведската академия обявиха, че се надяват той да произнесе своето слово, когато европейското му турне премине през Швеция.

„Има шанс Боб Дилън… да се възползва от идеалната възможност да изнесе своята лекция“, казаха от Шведската академия през ноември.

Ако Дилън си спести словото, той няма да получи и сумата от 870 хиляди долара, която върви заедно с наградата. Въпреки това, той все още не е обявил дали ще се възползва от тази възможност. Лекцията трябва да бъде изнесена в рамките на 6 месеца от годишнината от смъртта на Алфред Нобел – 10 декември, но не е задължително това да стане лично или в Стокхолм.

Когато британската писателка Дорис Лесинг бе наградена през 2007-а, тя бе твърде болна, за да пътува. Затова изпрати лекцията си по своя шведски издател, който я прочете на церемонията. Досега само шестима лауреати са отказали наградата. Един от тях е френският писател-екзистенциалист Жан-Пол Сартр през 1964 г. Заради проблеми няколко години по-късно неговият адвокат пише на Нобеловата фондация да му изпрати парите, но получава отказ.

За Нобеловата церемония, която се състоя в събота в Стокхолм, Дилън бе изпратил „благодарствено слово“, прочетено от Азита Раджи, посланик на САЩ в Швеция.

„Съжалявам, че не мога да бъда в Стокхолм физически, но искам да знаете, че духът ми категорично е с вас и за мен е чест да получа тази престижна награда“, бе написал Дилън.

Да бъда удостоен с Нобелова награда за литература е нещо, което никога не съм си представял или очаквал. От най-ранна възраст съм бил запознат и съм чел и попивал творбите на авторите, счетени за достойни за тази чест: Киплинг, Шоу, Томас Ман, Пърл Бък, Албер Камю, Хемингуей. Тези гиганти на литературата, чиито произведения се учат в училище и се намират в библиотеките по цял свят и за които се говори с почит, винаги са правили силно впечатление. Нямам думи, с които да изразя чувствата си сега, когато и аз се присъединявам към тези имена.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg