Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

За нов локдаун в културата настоява доц. Кунчев

Алтернативата е да се работи с 50% от капацитета и само за хора със зелен санитарен паспорт и при 100% ваксиниран персонал, твърдят от Здравна инспекция

Докладът на Здравна инспекция идва само дни преди началото на новия сезон в културата. Снимка: ЕПА/БГНЕС - За нов локдаун в културата настоява доц. Кунчев

Докладът на Здравна инспекция идва само дни преди началото на новия сезон в културата. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да се спре изцяло работата на музеи и галерии, както и да се прекратят всички културни събития предлага доц. д-р Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, в доклад до министъра на здравеопазването. Алтернативен вариант е да се допусне използване на 50% от капацитета на културните обекти само за ваксинирани или преболедували лица със зелен санитарен паспорт и при изцяло ваксиниран персонал.

Д-р Кунчев настоява освен това да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.

„Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на Делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места“, се казва в доклада.

Мерките, за които настояват от държавната Здравна инспекция, са свързани и със забрани на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито, освен ако присъстващите и посетителите не са 100%  ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест.

Иска се прекратяване на всички спортни състезания на закрито, спиране на групови посещения във фитнес, спортни зали, СПА и уелнес центрове.

Д-р Кунчев настоява да се прекрати работата на нощни заведения и игрални зали, както и работата на закрито на заведенията за хранене. Алтернативата е 50% от капацитета само за лица със зелен санитарен паспорт и 100% ваксиниран персонал.

В търговските центрове и МОЛ-овете да се въведе контрол за достъп и да не се допуска повече от 1 човек на 8 кв.м. площ.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg