Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За някои творби не трябва четка, а игла

 - За някои творби не трябва четка, а игла

Нишката е една от най-важните части от съществуването ни. Тя свързва съдби и материя. От нея се правят дрехите на гърба ни, покрива мебелите в дома ни. Хората от векове я използват като инструмент на изкуството. Гоблените красят стените от Средновековието до днес, където съвременните артисти използват различен подход към нишката, използвайки я, за да премахнат границите в артистичния си свят. Едни рисуват с бродерия, други правят портрети с конец, трети я преплитат в огромни инсталации.

Emil-LukasЕмил Лукас е американец, който опъва хиляди цветни нишки по дължината на платното, за да създаде творби, които „блестят”. Той използва широк спектър от цветове с метод, в който следващият колорит е погълнат от предишния.

Cayce-ZavagliaКейси Заваглия е художничка от Сейнт Луис, която превръща бродерията във фотореализъм. Тя взима снимка, пришива я върху белгийски лен, а след това нанася нишката върху портрета.

Devorah-SperberДевора Спербър използва нишки с различни цветове, за да създаде инвертни, пикселирани картини на известни попкултурни икони и произведения на изкуството. Те не са видни с невъоръжено око и затова трябва да се използват увеличителни сфери, които са с размер на бейзболна топка.

Daniel-KornrumpfДаниъл Корнрумпф създава малки портрети, бродирайки нишката върху големи парчета лен, за да се създава илюзията, че всъщност картината е миниатюрна на фона на незапълненото пространство около нея. Образите, които той създава, са взети от снимки, качени в социалните мрежи. Даниъл използва селфитата и прочие фотографии на хората, които те сами са пуснали във виртуалното пространство. Артистът от щата Масачузетс смята, че те правят обществено достояние живота си, водени от суета, от желание за показност и от това да бъдат одобрени от другите. С тези портрети художникът смята, че им помага да бъдат видени от останалите по начин, по който биха желали.

Birgitte-BuskБиргите Буск създава картини от конци, използвайки шевната си машина и сериозни умения за шиене на ръка. Датчанката дори е издала книга, която обяснява магията на това да рисуваш с нишка.

Chiharu-ShiotaШихару Шиота е майстор на големите инсталации от конци. Японката ползва черна прежда, за да създава паяжини, които обрамчват огромни халета. Нейната нишка поглъща пространствата, легла, столове, дрехи, врати и прозорци.

Ana-Teresa-BarbozaАна Тереса Барбоса е перуански артист, която се учи да шие от баба си. Тя усъвършенства занаята на бродерията и го превръща в изкуство. Нейните работи обикновено включват човешко тяло и пейзажи, показани по деструктивен начин. Често в творбите й виждаме взаимодействие между хора и животни, изследващи състояния на привързаност и агресия.

 

Източник: Грийнлейбъл

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90