VivaPay

За опазване на маймуните от коронавируса настояват учени

Инфекциозните болести са сред най-опасните за приматите, най-близките ни роднини в животинското царство

Заразяване с коронавирус може да означава изчезването на и без това застрашения  тапанулски орангутан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - За опазване на маймуните от коронавируса настояват учени

Заразяване с коронавирус може да означава изчезването на и без това застрашения тапанулски орангутан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Природозащитници настояват за спешни мерки, които да предотвратят разпространението на коронавируса сред приматите. Трябва да се намали рискът от заразяване на горили, шимпанзета и орангутани, или най-близките ни роднини в животинското царство, отбелязват учените в отворено писмо, публикувано в списание „Nature“.

Сред трите фактора, които застрашават популацията на приматите, са загуба на хабитата, бракониерство и инфекциозни болести, отбелязват те.

Все още обаче не е известен ефектът на COVID-19 върху приматите, изтъква проф. Сърдж Уич от Ливърпулския университет „Джон Мур“, един от авторите на отвореното писмо. Според него обаче тъкмо това ни дава повече основания да се предприемат мерки за безопасността на маймуните колкото се може по-скоро.

Това означава да спрем напълно туризма, което вече се случи в няколко държави, да ограничим изследванията върху приматите, да бъдем много внимателни при репродуктивните програми, но също така да затворим пътищата и да спрем проектите в големите хабитати, защото това приближава хората до приматите и така има опасност те да ги заразят с вируса“, се казва в писмото.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

И докато редица вируси, бактерии и паразити живеят в приматите, без да ги разболяват, други могат да са особено опасни – предишни изследвания са показали, че шимпанзетата страдат от настинка, а еболата е причинила смъртта на хиляди шимпанзета и горили в Африка.

Уич отбелязва, че все още предстоят проучвания, които да установят какъв е рискът примат да бъде заразен с коронавирус и съществува ли такъв въобще.

За видове с малко представители като тапанулския орангутан вирусната зараза ще увеличи опасността от изчезването им“, обяснява ученият.

Този вид орангутан обитава част от остров Суматра в Индонезия, в дивата природа живеят по-малко от 800 броя и през 2017 г. са обявени за изчезващ вид.

Четири са подразделенията на човекоподобните маймуни днес – горили, бонобо (шимпанзе джудже) и шимпанзета в Африка и орангутани в Югоизточна Азия.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg