Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За опазване на маймуните от коронавируса настояват учени

Инфекциозните болести са сред най-опасните за приматите, най-близките ни роднини в животинското царство

Заразяване с коронавирус може да означава изчезването на и без това застрашения  тапанулски орангутан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - За опазване на маймуните от коронавируса настояват учени

Заразяване с коронавирус може да означава изчезването на и без това застрашения тапанулски орангутан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Природозащитници настояват за спешни мерки, които да предотвратят разпространението на коронавируса сред приматите. Трябва да се намали рискът от заразяване на горили, шимпанзета и орангутани, или най-близките ни роднини в животинското царство, отбелязват учените в отворено писмо, публикувано в списание „Nature“.

Сред трите фактора, които застрашават популацията на приматите, са загуба на хабитата, бракониерство и инфекциозни болести, отбелязват те.

Все още обаче не е известен ефектът на COVID-19 върху приматите, изтъква проф. Сърдж Уич от Ливърпулския университет „Джон Мур“, един от авторите на отвореното писмо. Според него обаче тъкмо това ни дава повече основания да се предприемат мерки за безопасността на маймуните колкото се може по-скоро.

Това означава да спрем напълно туризма, което вече се случи в няколко държави, да ограничим изследванията върху приматите, да бъдем много внимателни при репродуктивните програми, но също така да затворим пътищата и да спрем проектите в големите хабитати, защото това приближава хората до приматите и така има опасност те да ги заразят с вируса“, се казва в писмото.

И докато редица вируси, бактерии и паразити живеят в приматите, без да ги разболяват, други могат да са особено опасни – предишни изследвания са показали, че шимпанзетата страдат от настинка, а еболата е причинила смъртта на хиляди шимпанзета и горили в Африка.

Уич отбелязва, че все още предстоят проучвания, които да установят какъв е рискът примат да бъде заразен с коронавирус и съществува ли такъв въобще.

За видове с малко представители като тапанулския орангутан вирусната зараза ще увеличи опасността от изчезването им“, обяснява ученият.

Този вид орангутан обитава част от остров Суматра в Индонезия, в дивата природа живеят по-малко от 800 броя и през 2017 г. са обявени за изчезващ вид.

Четири са подразделенията на човекоподобните маймуни днес – горили, бонобо (шимпанзе джудже) и шимпанзета в Африка и орангутани в Югоизточна Азия.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах