Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За оставката на един консул

Георги Първанов поиска отзоваване на Едвин Сугарев, той отговори с три пъти „Невярно“

В своя отговор, изпратен до медиите, Едвин Сугарев описва и трите критики към себе си като неверни. Снимка: БГНЕС - За оставката на един консул

В своя отговор, изпратен до медиите, Едвин Сугарев описва и трите критики към себе си като неверни. Снимка: БГНЕС

Дипломатическа разпра се разрази в сряда, след като председателят на АБВ Георги Първанов поиска Едвин Сугарев да бъде отзован като български консул в Ниш. Ден по-късно поетът отговори с открито писмо, в което опровергава твърденията на президента и му напомня, че той и сам е подавал оставка като посланик – и то като знак на несъгласие именно с избора на Първанов за държавен глава през 2002 г.

Причината за призива на АБВ към премиера в оставка Бойко Борисов са изказвания на Сугарев, „нарушаващи изискванията на дипломатическия пост“ – консулът заявил, че ръцете на Путин са развързани с избирането на Тръмп и Радев и Москва се прицелва към Балканите.

„Изказванията на Сугарев съдържат скандални оценки за политиката на чужди държави с потенциал на крупен международен гаф, който може да влоши авторитета на България и отношенията й със съответните държави“, посочи Първанов в писмото си.

Сугарев бе обвинен още и в противозаконна агитация, тъй като говорил между двата тура на президентските избори. Намерението му за безсрочна гладна стачка, твърдят още от АБВ, пък било „загърбване на ангажиментите му към държавата“.

„Невярно, невярно и… невярно“

В своя отговор, изпратен до медиите, Едвин Сугарев описва и трите критики към себе си като неверни. Той заявява, че не е давал никакви изявления в медиите между двата тура на изборите, както и че не е нарушил член 50 от Закона за дипломатическата служба (бел. ред. – според него служителят в дипломатическата служба няма право да прави публични изявления от името на службата, освен ако не е упълномощен от министъра на външните работи или постоянния секретар).

По тази точка Сугарев посочва, че е имал изказвания в телевизия „Европа“ много преди изборите (20 октомври) и в Би Ти Ви седмица след тях (17 ноември) и те не са били от името на службата, а са единствено гражданско мнение.

„Ако г-н Първанов счита, че дипломатическият представител е лице, лишено по закон от граждански права, то трябва да кажа, че не приемам тази гледна точка“, заявява консулът.

Третото невярно твърдение на АБВ според Сугарев е намерението му за гладна стачка – каквото той твърди, че не е изказвал:

„Настоявам г-н Първанов да посочи къде, кога и пред кого съм изразявал такива намерения – в противен случай ще потърся правата си по съдебен ред. Това внушение е откровена лъжа и накърнява доброто ми име“.

Едвин Сугарев завършва отговора си с напомняне, че е подавал оставка като дипломат, когато е бил посланик в Индия. Тогава той се оттеглил, тъй като Георги Първанов бил избран за президент, а Сугарев не можел и да си представи да е негов представител.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах