Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За първи път пред публика: „Тайната вечеря“ на Мърквичка

Редки и непоказвани платна на стари майстори представя в изложба Съюзът на колекционерите

Иван Мърквичка, „Тайната вечеря“, детайл. Репродукции: Емил Л. Георгиев - За първи път пред публика: „Тайната вечеря“ на Мърквичка

Иван Мърквичка, „Тайната вечеря“, детайл. Репродукции: Емил Л. Георгиев

Непоказвано досега платно на Иван Мърквичка е изложено за първи път в родното публично пространство. Картината „Тайната вечеря“ е част от новата експозиция на Съюза на колекционерите и от 1 март е достъпна за ценителите на първия етаж в СБХ на „Шипка“ № 6 в столицата. 

При минусови температури – които според организаторите са проблем единствено за посетителите, но не и за картините – могат да бъдат разгледани редки произведения на стари български майстори. По думите на Светлин Русев – един от колекционерите с най-много притежания в изложбата – по тоталитарно време „повечето от показаните автори са били изхвърлени от художествения живот у нас с обвинения във формализъм“. Днес в залите на Съюза на художниците са представени някои забележителни картини на творци, преживели силни разочарования от отношението към творчеството им. Тук са картини на Златю Бояджиев, Никола Петров, Никола Танев, Елена Карамихайлова, Цено Тодоров, Стефан Иванов, Елисавета Консулова-Вазова, Никола Маринов, Борис Денев, Кирил Цонев, Иван Милев, Жорж Папазов…

„Тайната вечеря“ на Мърквичка представя непознат за специалистите ранен период в творчеството на художника. Композицията е решена вертикално – рядко използван от живописците формат за тази евангелска сцена. Сюжетът показва Спасителя, който поднася хапка хляб към устата на един твърде нежен Йоан. Сцената предизвиква ярки реакции у апостолите около масата, пред всеки от които стои празна чиния.

Вдясно – „Тайната вечеря“ на Мърквичка, вляво – портрети на Георги Митов

„Ние приемаме Мърквичка като битописец, като автор на една закъсняла академична носталгия – но в „Тайната вечеря“ виждаме психологическа среда. Има знакова символика във всеки детайл, в тази картина наистина има тайнство. Необичайна е картината… толкова се зарадвах, като я видях… според мен заслужава отделно изследване“, сподели Светлин Русев. Неговата хипотеза е, че картината е рисувана преди идването на чешкия живописец в България.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Картината е част от колекцията на Димитър Инджов.

И друго едно платно на Мърквичка е интересно за ценителите – „Портрет на евреин“, където според Русев Мърквичка като живописец „се издига над Мърквичка“.

Иван Мърквичка, „Портрет на евреин“

Представените платна са на 50 автори от 24 частни колекции. Освен Светлин Русев, с много картини е представен и колекционерът Боян Радев. По думите на Русев, колекцията на Радев сама по себе си е музей – или както се изрази академикът: „Като две национални галерии“.

Изложбата „Българска живопис от първата половина на ХХ век – избрано от частни колекции“ може да бъде разгледана на „Шипка“ 6 до 1 април.

Никола Петров, „София зиме“, 1907

Вера Лукова, Гръб на „Работник“

Кирил Цонев, „„Пейзаж от Беломорието“, 1942

Иван Ненов, „Тоалет“, 30-те

Цено Тодоров, „Хисар капия“, 1925

Васил Бараков, „Пейзаж“, 1944

Иван Милев, „Светогорска легенда“, 1926

Данаил Дечев, „Старият орех“, 1958

Проектът се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах