Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

За първи път: Селинджър вече и дигитален

Стремежът към достъпност на творчеството му е надделял над недоверието на семейството му към електронните медии

 - За първи път: Селинджър вече и дигитален

След години откази на многобройни издатели да дигитализират творчеството на Дж. Д. Селинджър, попечителският му тръст най-сетне обяви, че малкото по обем творчество на писателя ще бъде издадено като електронни книги, пише „Гардиън“.

Синът на писателя, Мат, коментира, че авторът на „Спасителят в ръжта“ винаги е ценял достъпността, но все пак е предпочитал преживяването да четеш книга на хартиен носител. Селинджър почина през 2010 г. на 91-годишна възраст и бе познат със силното си недоверие към интернет. Мат разказва пред „Ню Йорк Таймс“, че веднъж обяснявал на баща си как работи Фейсбук, но той се ужасил, че някой би споделил лична информация онлайн.

Но категоричното решение на попечителския тръст (който се ръководи и от Мат) се променя след писмо от жена от Мичиган – тя имала трайно увреждане на дясната ръка и се затруднявала при четенето на книги. Обърнала се за помощ към наследниците на Селинджър през 2014 г.

„Тя ангажираше лично мен, по много остър, но и хумористичен начин. От момента, в който прочетох писмото ѝ, се отдадох на търсенето на начин да ѝ осигуря достъп до книгите на баща ми, които тя така силно искаше да прочете – разказва Мат. – Баща ми винаги правеше каквото можеше, за да са книгите му достъпни за колкото се може повече читатели, особено ученици и студенти, и непрекъснато отказваше да замени евтините издания с меки корици за по-доходоносни издания, дори когато на това се съгласиха Хемингуей, Фицджералд и Фокнър.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Да направим книгите му достъпни за ново поколение, което предпочита да чете на електронни устройства, и особено достъпни за хора със здравословни проблеми или увреждания, е вълнуващо развитие и напълно съответства на желанието на Селинджър, макар и той да предпочиташе пълното преживяване от физическата книга. Дали би предпочел и насърчил читателите си да се придържат към хартиените книги? Със сигурност. Но не и когато това означава, че някой няма да успее да ги прочете нито веднъж.“

Вижте още: АЗ И СЕЛИНДЖЪР

Четири са изданията на Селинджър, които ще бъдат публикувани на дигитален носител: „Спасителят в ръжта“, „Фреди и Зуи“, „На Есме – с обич и омерзение“ и томът, съдържащ „По горе билото, майстори!“ и „Сиймор: Запознаване“.

Въпреки очакването, попечителският тръст не споменава нищо за аудиокниги – Селинджър не одобрява творчеството му да бъде адаптирано за друга медия, освен хартията и приживе бе познат с това, че на няколко пъти е отказвал книгата да бъде реализирана за театралната сцена или големия екран.

Но с новото решение на попечителския тръст на Селинджър списъкът на авторите, водещи война с електронните книги, съвсем не се изчерпва. През 2009 г. Рей Бредбъри казва пред „Ню Йорк таймс“:

Искаха да качат моя книга в Yahoo!. Знаете ли какво им казах? Върви по дяволите, интернет!“.

През февруари Мат Селинджър разкри, че редица неиздавани произведения на баща му предстои да излязат в следващите 10 години, като предположи, че само събирането на архива ще отнеме от 5 до 7 години.

Вижте още: ВСИЧКО НЕПУБЛИКУВАНО ОТ СЕЛИНДЖЪР СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ПЕЧАТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах