Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За първи път жена начело на един от най-добрите виенски оркестри

Американската диригентка Марин Олсоп се надява „първата жена“ скоро вече да не е новина

„Радвам се, че съм първата – споделя Марин Олсоп, – но съм и силно шокирана, че сме 2018 г., XXI век, и все още се говори  за „първи жени“. Снимка: Грант Лейтън - За първи път жена начело на един от най-добрите виенски оркестри

„Радвам се, че съм първата – споделя Марин Олсоп, – но съм и силно шокирана, че сме 2018 г., XXI век, и все още се говори за „първи жени“. Снимка: Грант Лейтън

Американската диригентка Марин Олсоп, назначена за артистичен директор на Виенския радио симфоничен оркестър, е първата жена, която получава тази престижна роля.

Олсоп, което е сред водещите диригенти в света и първата жена, дирижирала закриването на класическия сезон в Ройъл Албърт хол, заяви пред „Гардиън“, че за нея е чест да приеме поста във Виена – града, наречен от нея „центъра на класическата музика”.

Признавайки колко важно е назначението ѝ в световната столица на класическата музика, която често е шокиращо бавна в признанието за жените музиканти, Олсоп каза, че подкрепя шанса за „разширяване на границите“ за жените в музиката. Но допълни и, че се надява скоро да дойде времето, когато „първата жена“ вече няма да е новина.

„Радвам се, че съм първата – споделя тя пред „Гардиън“, – но съм и силно шокирана, че сме 2018 г., XXI век, и все още се говори  за „първи жени“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Виенският музикален свят често е влизал в медиите със своето негативно отношение към жените. Само преди 20 години и то след значителен обществен натиск, Виенската филхармония се огъна и за първи път прие жени музиканти. Това, което от оркестъра не бяха  склонни да признаят, е, че през последните 26 години вече е имало жена-музикант – арфистката Ана Лелке. Но нейното присъствие е било скривано, като по време на телевизионни предавания на камерите е било позволявано да снимат само ръцете ѝ. Дори и след официалното отваряне за жените, оркестърът е изключително бавен в назначаването им, като и днес той остава доминиран от мъже.

Олсоп описва Виенския радио симфоничен оркестър, който ще празнува 50-ия си рожден ден следващата година, като иновативен и авангарден – и вижда своята отговорност в „правенето на неочакваното“. Тя каза, че е „много развълнувана“, че е избрана от самите музиканти, за да наследи Корнелиус Майстер, ръководил състава от 2010 г. насам.

„Хубаво е, че оркестърът постъпи по този начин – каза Алсоп. – Чудесно е да бъде показана жена във водеща роля, но се надявам това да е последната причина, поради която са ме избрали.“

Изпълнение на Симфоничния оркестър на Би Би Си под диригентството на Марин Олсоп:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах