Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За първи път жена режисьор с почетен „Оскар“

Анес Варда ще получи статуетка по-късно тази година - заедно с Доналд Съдърланд, Чарлс Бърнет и Оуен Ройзман

Анес Варда, въпреки че никога не е била номинирана за „Оскар“, сега получава почетна статуетка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - За първи път жена режисьор с почетен „Оскар“

Анес Варда, въпреки че никога не е била номинирана за „Оскар“, сега получава почетна статуетка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийката Анес Варда ще стане първата жена режисьор с почетен „Оскар“. 89-годишната Варда, една от ключовите фигури за Новата вълна във Франция през 60-те години на миналия век, е известна с филми като „Клео от 5 до 7“, Le Bonheur и „Скитницата“, съобщава Би Би Си.

Режисьорката ще е един от четиримата получатели на почетни оскари тази година – което е част от усилията на организаторите да увеличат разнообразието при носителите на отличия. Статуетки ще вземат сценаристът и режисьор Чарлс Бърнет, актьорът Доналд Съдърланд и операторът Оуен Ройзман.

Единствената жена с „Оскар“ за режисура – в състезателните категории – е Катрин Бигълоу, за „Войната е опиат“ от 2010 г. Общо 16 режисьори са получавали почетен „Оскар“ в миналото, като всички те са били мъже.

Въпреки че се смята за майка на Новата вълна и че редица от филмите ѝ са били хитове на водещите световни фестивали, Анес Варда никога не е била номинирана за „Оскар“ в основното съревнование.

Четиримата нови лауреати ще получат статуетките си на специална церемония на 11 ноември в Лос Анджелис.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg