Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За победителя на „Евровизия“ вече ще се гласува по цял свят

Промяната въведена след анулиране на гласовете от няколко държави заради подозрения в манипулация

Заради победата на „Калуш Оркестра“ на тазгодишната „Евровизия“, следващото издание на песенния конкурс трябваше да се проведе в Украйна, но в страната все още се водят военни действия с Русия и състезанието ще се проведе при Великобритания, останали втори в класацията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - За победителя на „Евровизия“ вече ще се гласува по цял свят

Заради победата на „Калуш Оркестра“ на тазгодишната „Евровизия“, следващото издание на песенния конкурс трябваше да се проведе в Украйна, но в страната все още се водят военни действия с Русия и състезанието ще се проведе при Великобритания, останали втори в класацията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победителят в „Евровизия“ ще се решава от гласуване на зрителите по цял свят, обявиха организаторите на песенния конкурс в изненадваща промяна на правилата. Ролята на журито в конкурса, което досега вземаше превес в решението, ще бъде омаловажена, но мнението на музикалните професионалните също ще бъде фактор за излъчването на лауреат.

Журито обаче вече няма да решава кои държави ще продължат напред към полуфинала и финала на голямото състезание, държавите ще се придвижват напред, само ако публиката им е гласувала доверие с вота си, съобщава „Гардиън“.

Промените ще влязат в сила веднага и ще бъдат приложени в изданието, което ще проведе през 2023 г. в Ливърпул. Смяната на правилата идва, след като на тазгодишното издание на конкурса организаторите отчетоха „необичайно гласуване“ и се наложи да анулират гласовете на Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.

Мнозина коментатори заговориха за подмяна на вота, а от Европейския съюз за радио и телевизия казаха в изявление:

„ЕСРТ разглежда всички подозрение за манипулиране на вота изключително сериозно и има правото да отстраним гласове в разрез с официалните инструкции на вота, независимо дали това ще окаже влияние върху крайното класиране на участниците“.

От песенния конкурс коментираха, че промените в правилата означава „глобализация на събитието“:

„В 67-годишната си история песенният конкурс „Евровизия“ непрекъснато се развива, за да бъде вълнуващ и актуален. Настоящите промени отчитат нарасналата популярност на шоуто и дават повече власт на публиката на най-голямото музикално събитие на живо.

Запазваме традицията да пътуваме из Европа и Австралия, за да събираме точки и да подсигурим вълнуваща последователност при гласуването, като победителят ще се разкрива едва в самия край на шоуто. Тези, които ни следят от останалите точки на света, ще могат да гласуват чрез защитена онлайн платформа, използвайки кредитна карта от тяхната държава, а гласовете им ще бъдат събрани заедно и преобразувани в точки със същата тежест като на една участваща страна. Това важи за двата полуфинала и за големия финал“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС