Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За пръв път от 20 г. картина на Ван Гог се предлага на търг

„Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните“ се очаква да бъде продадена за €5 млн. на аукцион през юни

Винсент ван Гог, „Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните“ (Women Mending Nets in the Dunes), 1881 г. - За пръв път от 20 г. картина на Ван Гог се предлага на търг

Винсент ван Гог, „Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните“ (Women Mending Nets in the Dunes), 1881 г.

За пръв път от двадесет години картина на Винсент ван Гог ще бъде предложена на търг във Франция това лято. „Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните“ (Women Mending Nets in the Dunes) е ранно произведение на художника, рисувана в град Схевенинген, близо до Хага. Очаква се цената на картината да достигне 5 млн. евро, пише „Гардиън“.

Арт пазарът обаче е непрeдвидим, особено когато става дума за Ван Гог, а в последно време сумите за изкуство надминават очакванията, така че дори експерти не могат да предположат къде наддаващите ще поставят таван по време на търга.

Произведението е датирано от 1882-а, същия период, в който Ван Гог рисува „Изглед от морето край Схевенинген“, през 2002-а открадната от музея на художника в Амстердам и през 2016-а открита случайно в Неапол при обиск на наркотрафикант.

„Жени, кърпещи рибарски мрежи на дюните“ също е била изложена в музея в Амстердам, а преди това е била част от експозиция в Монреал.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Щом картината е от 1882-а, това означава, че Ван Гог е започнал да рисува едва две години преди това, посочва Брюно Жубер от аукционната къща „Арткюриъл“ – по онова време той рисува обикновени хора, работници, най-често от родната му страна.

Според Жобер, търгът е събитие в света на изобразителното изкуство, тъй като все по-малко картини на Ван Гог стигат до пазара. Рекордът за творба на художника засега е 82,5 млн. долара, платени за „Портрет на доктор Гаше“ през 1990-а.

На аукциона през юни ще бъдат предложени и пет по-неизвестни картини на Пол Гоген.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах