Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За пръв път жена и афроамериканец летят до Луната

Екипажът няма да кацне на повърхността на спътника, ще лети, за да подготви следващата мисия на НАСА

Екипажът на „Артемис ІІ“. В центъра, седнал, е командирът на полета Рийд Уайзман. Снимка: НАСА - За пръв път жена и афроамериканец летят до Луната

Екипажът на „Артемис ІІ“. В центъра, седнал, е командирът на полета Рийд Уайзман. Снимка: НАСА

Космическата агенция на САЩ назова имената на четиримата астронавти, които ще вземат участие в първия полет до Луната след 50-годишно прекъсване, съобщава Би Би Си. Кристина Кох ще бъде първата жена, а Виктор Глоувър – първият афроамериканец на лунната мисия. Освен тях в екипажа са Рийд Уайзман и Джеръми Хансен. Полетът е планиран за края на 2024 или началото на 2025 г.

В програмата на този полет не е предвидено кацане на Луната, но той трябва да прокара път за прилуняването на следващ екипаж. Астронавтите, трима от които са граждани на САЩ, а един – на Канада, бяха представени публично на церемония в Хюстън, след която започва етап на интензивни тренировки.

НАСА изпълнява обещанието си да състави космическите екипажи с представители на различни социални и етнически слоеве на американското общество. Всички предишни пилотирани полети до Луната досега са били извършвани изцяло от бели мъже.

Рон Уайзман е на 47 години и е командир на екипажа. Той е пилот от Военноморските сили на САЩ, известно време е бил шеф на отдела на астронавтите в НАСА. Летял е с предишна космическа мисия до Международната космическа станция през 2015 г.

Виктор Глоувър е на 46. Той е летец изпитател от ВМС на САЩ. В НАСА е от 2013 г., а първият му космически полет е бил през 2020 г. Той е първият афроамериканец, работил на космическа станция повече от половин година.

Кристина Кох, на 44, е електроинженер. Тя е носител на рекорда по продължително пребиваване на жена в Космоса – 328 дни. Заедно с астронавтката Джесика Меър тя е участвала в първия изцяло женски полет в открития Космос през октомври 2019 г.

Джереми Хенсън е на 47 години, от Канада. Преди да постъпи в Канадската космическа агенция, е бил летец изтребител от Кралските военновъздушни сили на Канада. Това е първият му полет в Космоса.

Мисията е с кодово име „Артемис ІІ“ и е първата пилотирани мисия на космическия кораб „Орион“. Наречена е „Артемис“ (Артемида), защото в митологията това е сестрата на Аполон, а така са били назовани първите лунни мисии на НАСА – „Аполо“.

Космическият квартет повтаря мисията от 1968 г., изпълнена от „Аполо 8“, която беше първият космически полет на човека, при който е достигната Луната. Именно неговият екипаж е направил прословутата снимка „Изгревът на Земята“, на която нашата планета се показва от лунния хоризонт. Последният космически полет с човек до Луната е бил „Аполо 17“ през декември 1972 г. Първото кацане е осъществено от „Аполо 11“ през 1969 г.

Основна разлика този път ще бъде технологията на ХХІ век, която НАСА е разработила в рамките на програма „Артемис ІІ“. Миналата година агенцията проведе изпитания на ракета носител от следващо поколение, наречена „Space Launch System“ (Система за космически пуск) и свързаната с нея капсула за екипажа, наречена „Орион“.

Първата част от програмата – „Артемис І“, е била непилотиран полет около Луната, което е дало възможност на инженерите да оценят готовността на апаратната част. По време на мисията „Артемис ІІ“ астронавтите ще летят до Луната и обратно, което ще отнеме около 10 дни.

Очаква се, че „Артемис ІІІ“, в хода на която е предвидено кацане на Луната за пръв път в новата ера на космически полети, ще се осъществи не по-рано от 12 месеца след връщането на „Артемис ІІ“. НАСА за момента не разполага със система, която да доведе астронавтите непосредствено на повърхността на Луната. Такава разработва компанията на Илон Мъск „SpaceX“. Нейните изпитания ще започнат в някоя от следващите седмици.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg