Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И хип-хопът ли е идеологическа диверсия на Запада в Русия?

Създателят на „Любе“ Игор Матвиенко обяви война на рапа и красивия живот, свързан със секс и наркотици

Според Игор Матвиенко от тази „пропаганда“ подрастващите в Русия страдат. Снимка: Лента.ру - И хип-хопът ли е идеологическа диверсия на Запада в Русия?

Според Игор Матвиенко от тази „пропаганда“ подрастващите в Русия страдат. Снимка: Лента.ру

Изглежда в днешна Русия на ръководни длъжности има хора, които нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили – още от времената на СССР. Тогава за всичките им проблеми беше виновен Западът и най-вече американците. С тяхната идеологическа диверсия, която първо чрез рока, после чрез хевиметъла развращаваше съветската младеж и отклоняваше вниманието ѝ от строителството на комунизма – към секса, дългите коси, алкохола и самоубийствата. И у нас беше така. Сега дойде ред на хип-хопа.

Музикалният продуцент и председател на Обществения съвет към Роскомнадзор (Федералната служба за надзор над комуникациите, информационните технологии и масмедиите в Русия) Игор Матвиенко, създал групи като „Любе“, „Иванушки International“, „Корени“ и „Фабрика“ (първата е популярна и у нас), разкритикува хип-хопа. Думите му бяха разпространени по света във вторник, 20 февруари, от РИА Новости.

Матвиенко съобщавава, че е обезпокоен от обичая на рапърите „да възпяват секса и красивия живот, а също и употребата на наркотични вещества“.

„Сега, например, мнозинството, в 90 процента от песните за младежта в класациите се възпяват наркотиците, секса и свързания с тях красив живот. Без съмнение, това е свързано с този жанр — хип-хоп, рап. И това несъмнено дойде оттам“, заявява продуцентът, без да уточнява, къде „оттам“ е дошло, но всички знаем откъде идва рапът.

Матвиенко подчертава, че от пропагандата на красив живот, свързан със секс и наркотици, страдат подрастващите:

„Ние не обръщаме особено внимание. Но децата се пропиват от тези усещания. Аз като баща имам пет деца – и всичките са в тийнейджърска възраст – това предизвиква в мен достатъчно голямо безпокойство“.

Матвиенко, естествено, има и предложение за решение на проблема:

„Колеги от Китай наскоро просто забраниха този жанр хип-хоп заради пропаганда на наркотици и така нататък. Край, няма такъв жанр. Може би това е малко крайно, но навярно е необходимо и ние да се възползваме от опита на колегите“, предлага продуцентът.

Единственият проблем е, че от 60-те години насам технологиите са развили толкова много, че не е ясно как на практика при наличието на интернет може да бъде забранен музикален стил.

В края на декември 2017 г. стана известно, че хип-хопът се е превърнал в най-популярният жанр за руснаците. През септември пък учени откриха връзка между психопатията и любовта към рапа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах