Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За шапката на един посланик

Снимката на извънредния ни и пълномощен посланик в Белгия и Люксембург Мая Добрева и Великия херцог Анри обиколи социалните мрежи и предизвика лавина от коментари за облеклото на българката. - За шапката на един посланик

Снимката на извънредния ни и пълномощен посланик в Белгия и Люксембург Мая Добрева и Великия херцог Анри обиколи социалните мрежи и предизвика лавина от коментари за облеклото на българката.

„Накриви си шапката – посоките са възгледи.”
Франк Синатра

Вчера из социалните мрежи се разнасяше с печална слава една снимка, на която се вижда мъж в униформа и жена в син тоалет, кулминиращ в странна шапка. Естествено е кадърът да се разпространи мълниеносно в интернет, защото „имената на глупците висят по стените“. Но ако трябва да сме точни, това, което взриви социалните мрежи, не беше тоалетът, а посланичката в него – тоест съчетанието между тоалет и посланичка.

На снимката виждаме театър на абсурда и на жестокостта в едно. Изкуството се занимава със знаци – с тяхното създаване и с разчитането им, а в случая е подаден ярък знак, който може да се тълкува на много нива.

Ще се впусна в малко по-подробно обяснение за тези, които „не разбраха“ на какво се диви „народът“. В случая не е важна конкретната персона и дори нейната фамозна шапка, а онези, които са я експонирали, избрали и одобрили да ни преставя пред света така – тя изразява вкуса и възгледите на цяло съсловие полуинтелигентни люде. В този рядко изразителен дрескод „народът“ видя кода на полуграмотността, лицето на „алафрангата“. На „народа“ изглежда му е писнало да понася полуинтелигентни мероприятия на всякакви нива. Дошло му е до гуша да се срамува от своите „представители“ – от това как изглеждат, как говорят, как го третират, как постъпват с него… И отказва вече да си затваря очите пред евтините игри на роднинство, да си махне отново с ръка пред посредствените мисли на провинциалисти по дух, вкус и възгледи за живота.

Тази самомнителна управленческа глупост видимо предстои да нараства, защото е константна на фона на динамично развиващата се среда – израстват нови хора, с космополитен интелект и те, виждайки демонстрацията на претенциозния „протоколен“ тоалет, лошо реализиран, в съчетание с подобна особа, могат само да се изсмеят, да махнат с ръка и да заминат за чужбина.

Политиците ни се подиграваха десетилетия с хората, които можеха да оформят вкуса им. А сега им се смее цял народ и може би не само нашият.

Не сте свикнали да ви освиркват? Когато един артист се провали на сцената, е съвсем в реда на нещата да бъде освиркан. А вие се проваляте – дипломатически, естетически, морално и всячески, отнасяйки парите и мечтите на народа си. И смеете да се обиждате!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах