За техните солисти светът тепърва ще говори

В тази неопределена ситуация нямаме право на грешки, казва главният диригент на Радиосимфониците Марк Кадин в началото на сезон 2020/21

Симфоничният оркестър на Радиото се завръща на сцена на 25 септември с надежди за по-добър късмет през новия сезон. Снимка: БНР - За техните солисти светът тепърва ще говори

Симфоничният оркестър на Радиото се завръща на сцена на 25 септември с надежди за по-добър късмет през новия сезон. Снимка: БНР

Българска премиера на ораторията „Христос на Маслиновата планина“ от Бетовен и първото изпълнение у нас на театрална музика към „Хамлет“ планира за новия сезон Марк Кадин, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Началото е на 25 септември с гостуването на украинския пианист Дмитро Чони, победител в последния конкурс „Палома О’Ши“ в Сантандер, Испания, както и носител на първи награди от още над десет конкурса. Концертът е в Зала „България“.

Предишният сезон приключи преждевременно за радиосимфониците заради коронавирусната пандемия, но програмата през новия сезон започва бляскаво, със солисти, за които музикалният свят тепърва ще говори; с програма, която балансира между любими на публиката произведения и нови или рядко изпълнявани; предстоят и четири монографични концерта, посветени на големи композитори – Бетовен, Чайковски, Шостакович и Малер.

„Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно – казва главният диригент на симфониците на радиото Марк Кадин пред „Площад Славейков“. – Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само, да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме екстравагантни. А сега, в тази неопределена ситуация, нямаме право на грешки. Мисля, че успяхме да решим тази задача.“

На 25 септември оркестърът на БНР ще изпълни Трети концерт от Бетовен със солист Чони. Ще прозвучи още „Дърво и стомана“, пиеса на българската композиторка Добринка Табакова. Произведението ѝ е нещо като остроумна енциклопедия на един оркестър, тъй като всички музикални инструменти са създадени от дърво и метал, отбелязва Кадин. В програмата е заложена и „Симфония 100“ от Хайдн, отличаваща се за своето време с революционния дебют на групата на ударните инструменти в симфоничния оркестър.

Америка за България

Сезон 2020/2021 идва с гости, за които музикалният свят тепърва ще говори. Очакват се гастроли на виолончелиста Златомир Фунг, лауреат в последния конкурс „Чайковски“, и на руския пианист Константин Емелянов, който миналата година блестящо откри сезона на симфониците. Този път той ще изпълни Трети концерт на Рахманинов.

Вижте още: ВЪЗТОРГЪТ ОТ ТОВА НАЧАЛО НЕ Е ИЗМАМЛИВ

Музикантите на БНР ще си партнират още с испанеца Рафаел Агире, признат за един от най-добрите китаристи в света, с Деляна Лазарова, победител в диригентските конкурси „Siemens-Halle“ и NRTA, в момента главен диригент на „Halle Youth Orchestra“ в Манчестър.

Нова за българската сцена музика ще прозвучи още в концерт с музиката от оперетата „Москва-Черьомушки“ от Шостакович. Ценителите ще се запознаят още с творби на Пуленк, Елгар, Блох, Бридж, Енеску, които обикновено рядко присъстват в афишите.

Но няма да бъдат пренебрегнати и българските композитори Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов, Красимир Кюркчийски, Георги Арнаудов, Кирил Илиевски.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3