Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За техните солисти светът тепърва ще говори

В тази неопределена ситуация нямаме право на грешки, казва главният диригент на Радиосимфониците Марк Кадин в началото на сезон 2020/21

Симфоничният оркестър на Радиото се завръща на сцена на 25 септември с надежди за по-добър късмет през новия сезон. Снимка: БНР - За техните солисти светът тепърва ще говори

Симфоничният оркестър на Радиото се завръща на сцена на 25 септември с надежди за по-добър късмет през новия сезон. Снимка: БНР

Българска премиера на ораторията „Христос на Маслиновата планина“ от Бетовен и първото изпълнение у нас на театрална музика към „Хамлет“ планира за новия сезон Марк Кадин, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Началото е на 25 септември с гостуването на украинския пианист Дмитро Чони, победител в последния конкурс „Палома О’Ши“ в Сантандер, Испания, както и носител на първи награди от още над десет конкурса. Концертът е в Зала „България“.

Предишният сезон приключи преждевременно за радиосимфониците заради коронавирусната пандемия, но програмата през новия сезон започва бляскаво, със солисти, за които музикалният свят тепърва ще говори; с програма, която балансира между любими на публиката произведения и нови или рядко изпълнявани; предстоят и четири монографични концерта, посветени на големи композитори – Бетовен, Чайковски, Шостакович и Малер.

„Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно – казва главният диригент на симфониците на радиото Марк Кадин пред „Площад Славейков“. – Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само, да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме екстравагантни. А сега, в тази неопределена ситуация, нямаме право на грешки. Мисля, че успяхме да решим тази задача.“

На 25 септември оркестърът на БНР ще изпълни Трети концерт от Бетовен със солист Чони. Ще прозвучи още „Дърво и стомана“, пиеса на българската композиторка Добринка Табакова. Произведението ѝ е нещо като остроумна енциклопедия на един оркестър, тъй като всички музикални инструменти са създадени от дърво и метал, отбелязва Кадин. В програмата е заложена и „Симфония 100“ от Хайдн, отличаваща се за своето време с революционния дебют на групата на ударните инструменти в симфоничния оркестър.

Сезон 2020/2021 идва с гости, за които музикалният свят тепърва ще говори. Очакват се гастроли на виолончелиста Златомир Фунг, лауреат в последния конкурс „Чайковски“, и на руския пианист Константин Емелянов, който миналата година блестящо откри сезона на симфониците. Този път той ще изпълни Трети концерт на Рахманинов.

Вижте още: ВЪЗТОРГЪТ ОТ ТОВА НАЧАЛО НЕ Е ИЗМАМЛИВ

Музикантите на БНР ще си партнират още с испанеца Рафаел Агире, признат за един от най-добрите китаристи в света, с Деляна Лазарова, победител в диригентските конкурси „Siemens-Halle“ и NRTA, в момента главен диригент на „Halle Youth Orchestra“ в Манчестър.

Нова за българската сцена музика ще прозвучи още в концерт с музиката от оперетата „Москва-Черьомушки“ от Шостакович. Ценителите ще се запознаят още с творби на Пуленк, Елгар, Блох, Бридж, Енеску, които обикновено рядко присъстват в афишите.

Но няма да бъдат пренебрегнати и българските композитори Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов, Красимир Кюркчийски, Георги Арнаудов, Кирил Илиевски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90