VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

За трудния поход на летящите коне и триклетите им врагове

Най-разпространените в Северна Корея идеологически изрази и тяхното значение

Пощенска картичка от Корейската народно-демократична република, илюстрираща политиката сонгун. - За трудния поход на летящите коне и триклетите им врагове

Пощенска картичка от Корейската народно-демократична република, илюстрираща политиката сонгун.

Когато описват случващите се в КНДР събития, северокорейските средства за масова информация често използват някои много специфични термини и словосъчетания. Например думите „чучхе“ и „сонгун“ се мяркат из медиите всеки ден. Тази лексика се използва за прослава на ръководната върхушка, а при споменаване на САЩ, Япония и Южна Корея се употребяват други ярки епитети като „триклет“. След по-малко от две години Корейската работническа партия ще празнува своята 70-годишнина. По този повод Би Би Си публикува списък на най-разпространените в медиите на КНДР идеологически изрази – с обяснения какво означават.

Сонгун

Сонгун се нарича действащата в Северна Корея политика „армията на първо място“. Сонгун е била провъзгласена за официален политически курс на Пхенян от Ким Ир Сен през  1960 г.  Думата се среща особено често във вестниците на 8 октомври, когато държавните медии честват сина на Ким Ир Сен Ким Чен Ир. Поводът за възхваляващите материали е годишнината от датата, когато Ким Чен Ир става генерален секретар на Корейската работническата партия.

„Мащабът на тази изключителна политика бе демонстриран в пълна мяра при укрепването на Работническата партия, която стана главна сила в революционната политика Сонгун“, съобщи Централната телеграфна агенция на КНДР.

Денят Сонгун е официален празник в Северна Корея, който се чества на 25 август. Политиката сонгун продължава и синът на Ким Чен Ир – действащият лидер страната, Ким Чен Ун, който ускори развитието на ядрената програма, въпреки санкциите и предупрежденията от страна на световната общност.

Чучхе

Чучхе – севернокорейската официална идеология на самостоятелност на държавата, е термин, въведен от Ким Ир Сен. Според историците, идеологията чучхе е призвана да подчертае самостоятелността на КНДР от влиянието на сталинизма и маоизма, а също и да обоснове личната власт на Ким Чен Ир и неговите приемници.

Кулата Чучхе в столицата Пхенян

Тази дума се срещаше най-масово във вестниците на 7 октомври тази година, когато пресата писа за пленума на Корейската работническа партия. В частност, журналистите акцентираха върху думите на Ким Чен Ун, призовал своите съратници в партията към непреклонни усилия за развиването на икономика, основана на принципите чучхе. В Пхенян има паметник, който се нарича Кулата Чучхе.

От юли 1997 г. в Северна Корея е прието ново летоброене чучхе, за чието начало се приема 1912-а – годината, в която е роден Ким Ир Сен. Според календара чучхе, 2017-а е 106-а година.

Пьонджин

Това е провъзгласеният от Ким Чен Ун политически курс, който предполага едновременно развитие на ядрената програма и икономиката.
По време на партийния конгрес през май 2016 г. севернокорейският лидер отново обеща да продължи този курс, обявен за първи път през  2013 г. По време на партийния пленум от 7 октомври тази година Ким Чен Ун заяви, че съществуващата днес обстановка и реалност показват ясно, че избирайки този курс, ръководството на страната е постъпило абсолютно правилно. Както винаги.

Чхолима

Митичен крилат корейски кон, способен да преодолява хиляди ли (400 км) на ден. Движението Чхолима се появява в края на 50-те години, като кампания по възстановяването на икономиката на страната след Корейската война 1950-53 г. В КНДР има стоманодобивен завод Чхолима, който е един от най-големите производствени комплекси в страната.

Паметник на летящия кон Чхолима

Малима

Втори митичен крилат корейски кон, който може да измине много голямо разстояние за много кратко време. Той бяга (лети) 10 пъти по-бързо от Чхолима. Изразът „със скоростта на Малима“ най-често се употребява в медиите, когато жителите на Северна Корея трябва да бъдат призовани да работят по-усърдно за достигането на определени икономически цели.

„Да бъдем участници и лидери в движението Малима е наш свещен дълг и благородно задължение на нашите поколения, родени в родината на чучхе и израснали в епохата Чхолима“, написа през март изданието на Работническата партия „Родон Синмун“ („Работнически вестник“).

Летящият кон Малима

Кимирсенизъм и кимчениризъм

Идеологията кимирсенизъм-кимчениризъм, отразяваща философиите сонгун и чучхе, бе провъзгласена от Корейската работническа партия през 2012 г. Държавните медии често заявяват, че тази идеология, кръстена на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, е в основата на успехите на ядрената програма и нейното развитие.

„Корейският социализъм напредва победоносно по пътя на чучхе… Това е ясно доказателство за правилността и жизнеспособността на великата идеология на кимирсенизма-кимирченизма“, пише „Родонг Синмун“ в края на март.

В чест на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир са наречени и няколко цветя. Един вид орихидея е получил названието кимирсения, а червена бегония е прекръстена кимченирия.

Кампании за преданост

Тези кампании се използват от севернокорейския режим за мобилизация на трудовите ресурси, когато е необходимо максимално да се увеличи производителността на труда за определен период от време. През 2016 г. в КНДР бяха обявени две такива кампании – с продължителност 70 и 200 дни. Това беше опит да се демонстрира, че икономическите санкции, въведени във връзка с ядрените опити, не могат да окажат никакво влияние върху икономиката на страната. Аналогични кампании се анонсират в медиите в случаи на засушаване или наводнения: в такива ситуации те помагат на властите да се справят с последиците от стихийните бедствия.

Трудния поход

Евфемистично обозначаване на глада в Северна Корея, продължил от 1995 до 1999 г., при който умират три милиона души.
Това словосъчетание се споменава често в медиите през 2017 г., за да се подготви населението за възможните икономически трудности заради международните санкции.

Планината Пектусан

Смята се, че семейство Ким, което е на власт в КНДР вече почти 70 години, произхожда от планината Пектусан. От 1948 г. страната е управлявана само от членове на това семейство – Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. Вулканът Пектусан се намира на границата на КНДР и Китай и е най-високата точка на Корейския полуостров. Според легендата, този вулкан е родното място на корейския народ.
Вулканът е наричан също „свещенната планина на революцията“. Според официалната биография на Ким Чен Ир той е роден в планината Пектусан, а според други данни – в Съветския съюз.

Фразата „родът от планината Пектусан“ е предназначена да формира предано отношение у жителите на страната към управляващото семейство. „Великите пълководци от планината Пектусан“ – това са тримата лидери на страната от семейство Ким: Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и Ким Чен Ун.

Севернокорейци отбелязват на 9 септември националния празник на страната пред паметника на мъртвите им лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир на фона на планината Пектусан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Триклет

Тази дума се използва често в севернокорейските медии и означава, че когато човек извърши тежко престъпление (почти винаги става дума за престъпления от идеологически характер), то наказанието му ще се разпространи върху три поколения от семейството на виновника. Най-често в пресата изразът се употребява по отношение на враждебните към КНДР страни.

Бившият президент на Южна Корея Пак Гън Хе, която в родината си е обвинена в корупция, бе подложена на атаки в севернокорейските медии, които писаха, че тя „ще плати скъпо за триклетите си престъпления, защото е превърнала Южна Корея в гробище на свободата“.

Този епитет се използва често и в материали, отнасящи се до президента на САЩ Доналд Тръмп. Речта на Тръмп в ООН относно ядрените изпитания в КНДР бе определена от Централната севернокорейска телеграфна агенция за „триклет софизъм на обезумял хулиган“.

Непосредствено ръководство

Това словосъчетание се използва при отразяване на събития, свързани с публични появи на лидера на КНДР. Появите пред публика и изказванията на лидера на страната са една от малкото възможности на външния свят да узнае къде се намира Ким Чен Ун и да се направят изводи за здравословното му състояние.

Държавните медии регулярно публикуват информации за мероприятията, в които участва Ким Чен Ун и снимки от тях. Такива съобщения често са съпроводени от цитати на Ким Чен Ир. По правило се цитират и указания на Ким Чен Ун, които той дава по време на посещенията си в промишлени предприятия и военни заводи. На публикуваните снимки лидерът на страната обикновено е обграден от хора с униформи, които го слушат внимателно и старателно си записват думите му в тефтери.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg