Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

За За Габор си отиде на 99

Прочута холивудска красавица, знаменита с реплики като: Никога не съм мразила мъж чак толкова, че да му върна диамантите

Жа Жа Габор става известна с участието си в научнофантастичния филм „Кралицата от Космоса“. - За За Габор си отиде на 99

Жа Жа Габор става известна с участието си в научнофантастичния филм „Кралицата от Космоса“.

Жа Жа Габор, популярна в България като За За Габор, си отиде на 99 години. Актрисата, постигнала култов статус през 50-те години с участието си холивудски продукции, е починала от сърдечен удар в дома в Лос Анджелис, съобщава деветият й съпруг принц Фредерик фон Анхалт.

В последните години звездата имаше сериозни здравословни проблеми, но не губеше чувството си за хумор. През 2011-а, когато научава за смъртта на Елизабет Тейлър, Жа Жа Габор эаявява, че идва и нейният ред.

Родена в Австро-Унгария през 1917 г., животът на Жа Жа Габор е точно толкова многоцветен, колкото феновете й очакват. По повод своите девет брака (последният от които – за натурализирал се в Щатите германски принц) тя духовито казва:

„Общо взето, ми е приятно да съм омъжена”.

Ранната й биография не е напълно сигурна, но обикновено се смята, че е родена на 6 февруари 1917-а като Шари Габор в Будапеща, тогава все още част от разпадащата се през последния етап на Първата световна война Австо-Унгарска империя. Шари има две сестри – Магда и Ева, които по-късно също стават актриси. Шари играе на сцена във Виена, когато Австрия е анексирана от нацисткия Трети райх. Поради частично еврейския си произход семейството й се чувства застрашено и успява да емигрира в САЩ преди Америка и Германия да влязат във война помежду си.

В Щатите Габор се превръща в холивудска звезда и секссимвол през 50-те години заради участието си във второстепенни продукции като научнофантастичния филм „Кралицата от Космоса”, където играе ролята на венерианка, опитваща се да спаси четирима земляни от човекоядната владетелка на планетата си.

По-късно има миниатюрни появи в кино- и телевизионни продукции. Популярността й се дължи включително на апетита й към богати съпрузи, включително към основателя на едноименната веригата хотели Конрад Хилтън и автора на куклата „Барби” Джак Райън.

Духовитостта й също я беше добре известна. Сред най-известните й фрази са и тези:

Влюбеният мъж е незавършен, докато не се ожени. После е свършен.

Съпрузите са като огъня – тръгват навсякъде, когато не внимаваш.

Никога не съм мразила мъж чак толкова, че да му върна диамантите.

Невероятна къщовница съм: всеки път, когато напусна мъж, задържам къщата му.

Едно момиче трябва да се омъжи по любов и да продължава да се омъжва, докато не я открие.

Не помня имена. Защо мислите, че е измислено обръщението „миличък”?

Попитана колко съпрузи е имала, Габор отговаря:

– Освен собствения ми?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах