Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Забавна гледка, тревожен проблем (снимки)

Слънце, музика, усмивки и мъже на токчета в подкрепа на жените жертви на насилие

Проблемът с насилието над жени у нас не е забавен, а доста тревожен. - Забавна гледка, тревожен проблем (снимки)

Проблемът с насилието над жени у нас не е забавен, а доста тревожен.

В слънчевия съботен ден в парка на НДК около петдесет души, сред които десет мъже с обувки на високи токчета, изминаха един символичен километър, за да изразят подкрепа за равенството между половете, солидарност с жените-жертви на насилие и да привлекат внимание към проблема. 

Шествието на мъже с дамски обувки на високи токчета, част от международната инициатива „Измини километър в нейните обувки“, се проведе за пети пореден път в България – в обстановка на добро настроение, любопитни минувачи, смели мъже, които не се уплашиха да пробват дамските обувки, чудесна музика на емблематични изпълнителки, като Глория Гейнър, Нанси Синатра, Арета Франклин – и много усмивки. Защото гледката беше забавна!

Обстановка на добро настроение, любопитни минувачи, смели мъже, които не се уплашиха да пробват дамските обувки

Проблемът с насилието над жени у нас, обаче не е забавен, а доста тревожен. Според изследване на Агенцията за основните права на ЕС от 2014 г., 28 на сто от жените в България са преживели физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст, а 56 процента от анкетираните не знаят къде и как да потърсят помощ и защита.

Организаторите на събитието насочиха вниманието и към нуждата от незабавна ратификация на т.нар. Истанбулска конвенция – единственият международен документ, който цели пълното елиминиране на насилието срещу жените и домашното насилие. Тя изисква от държавите да приемат в националните си законодателства и да прилагат три групи мерки: превенция на насилието, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите.

Организаторите на събитието насочиха вниманието и към нуждата от незабавна ратификация на т.нар. Истанбулска конвенция.

Тази година водеща на събитието бе певицата Рут Колева, а участниците, които се „състезаваха“ с обувки на висок ток, получиха от кино „Люмиер“ специални билети за благотворителната прожекция на филма „Маската, с която живееш“ на 31 март. Сред организаторите на шествието бяха Българският фонд за жените, Съветът на жените-бежанци в България, Българския хелзински комитет, Председателството на върховния комитет на ООН за бежанците.

В края на разходката се случи лек инцидент – черен мъжкар нападна с очевидно сексуални намерения рижа красавица, без да се поинтересува от мнението ѝ. Стопанинът му (мъж с женски обувки), веднага придърпа нетърпеливото си куче, а собственикът на кучката не го направи на въпрос. Все пак при животните се случват неща, което са напълно недопустими при хората…

При животните се случват неща, което са напълно недопустими при хората…


Малко преди финала Виктор Лилов успя да се откъсне напред и завърши пръв.


Само с фотофиниш може да се определи кой е втори и кой трети.


Жани отказа да обуе тези женски обувки, въпреки че е момиче – цветът им не подхождаше на каишката ѝ.

Рут Колева бе водеща на събитието.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg