Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Зъби на 9,7 млн. години пренаписват човешката история?

Праисторически фосили може да се окажат преломна точка в науката

Вкаменени кътник (вляво) и кучешки зъб (вдясно), открити в Гермяния, повдигат нови въпроси за човешката история.
Снимка: Природонаучен музей Майнц - Зъби на 9,7 млн. години пренаписват човешката история?

Вкаменени кътник (вляво) и кучешки зъб (вдясно), открити в Гермяния, повдигат нови въпроси за човешката история. Снимка: Природонаучен музей Майнц

Фосилизирани зъби на 9,7 милиона години, открити от германски археолози, може да предизвикат „пренаписване“ на човешката история. Денталните останки са намерени от изследователи, които пресявали чакъл и пясък в бившето легло на река Рейн, близо до град Епфелсхайм. Зъбите са сходни с тези на „Луси“ – 3,2-милиона годишен скелет на човешки прародител, открит в Етиопия.

Находките обаче не приличат на зъби от никакви други видове, откривани в Европа или Азия, което повдига въпроси за теорията за човешки произход „извън Африка“. Учените са толкова озадачени от откритието, че са задържали публикацията на изследванията си цяла година, съобщава „Ди Велт“.

Херберт Луц, директор на Природонаучния музей в Майнц и ръководител на изследователския екип, заяви пред местните медии:

„Това са очевидно зъби на примат. Те наподобяват наподобяват африкански находки, които са с четири до пет милиона години по-млади от изкопаните в Епфелсхайм фосили. Това е огромен късмет, но и голяма мистерия“.

На пресконференция по повод обявяването на откритието, кметът на Майнц предположи, че находката ще накара учените да преосмислят историята на първите хора.

„Не искам да преувеличавам, но мога да допусна, че след това откритие ще трябва да започнем да пренаписваме историята на човечеството“, коментира той.

С току-що публикуваната документация на изследването, „истинската работа“ за разгадаването на мистерията едва започва, казва д-р Луц.

Въпреки че има изобилие от вкаменелости, доказващи, че човекоподобни маймуни са обикаляли Европа преди милиони години, на континента няма потвърдени случаи на хоминини – видове, тясно свързани с хората.

Мястото на разкопките край Епфелсхайм. Снимка: Бастиян Лишевски

Според настоящия научен консенсус съвременните хора са се появили и развили в Източна Африка между 400 000 и 200 000 години пр. Хр., преди да се разпръснат по света преди 70 000 години.

През май тази година екип учени, сред които и проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН, описаха най-старите вкаменелости на хоминини в света, намерени в Гърция и България. Въпросните вкаменелости обаче бяха „едва“ на малко повече от 7 милиона години.

Зъбите от Епфелсхайм ще бъдат изложени в Природонаучния музей в Майнц. Регионът, в който е намерена находката, е привлекателно място за ловците на вкаменелости от почти 200 години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg