Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Забранената зона около Чернобил официално става туристическа атракция

„Това е уникално място, където природата се е възродила след катастрофа, предизвикана от хората. Трябва да го покажем на света“, казва президентът Зеленски

Двойно се е увеличил интересът на туристите към Забранената зона край Чернобил след едноименния сериал на НВО. Снимка: НВО - Забранената зона около Чернобил официално става туристическа атракция

Двойно се е увеличил интересът на туристите към Забранената зона край Чернобил след едноименния сериал на НВО. Снимка: НВО

Районът около Чернобил ще се превърне в туристическа атракция. Украинският президент Владимир Зеленски подписа декрет, в който се описват плановете за изграждането на туристически пътеки и подобряване на мобилния сигнал, съобщава Би би Си.

Чернобил бе негативна част от бранда на Украйна – каза Зеленски. – Дойде времето да променим това.

Мястото е известно най-вече с атомната електроцентрала в близост до град Припят, чийто четвърти реактор избухна през април 1986 г. и доведе до най-голямата ядрена катастрофа, която човечеството е виждало. По данни на ООН близо 50 хил. кв км са засегнати от радиацията, а радиоактивният облак се разпростира дори извън Европа.

Официалните данни са за 31 души починали, вследствие на избухването на реактора, но немалко хора твърдят, че реалната цифра на жертвите е много по-висока. Ефектите от експлозията са видими и до днес.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Ще създадем зелен коридор за туристите – каза Зеленски. – Чернобил е уникално място на планетата, където природата се е възродила след катастрофа, предизвикана от хората. Трябва да го покажем на света: на учените, еколозите, историците и туристите.

Въпреки че нивата на радиация все още продължават да са над нормата, хиляди туристи ежегодно поемат риска и посещават мястото. Новият декрет, подписан от президента, планира създаването на плавателни канали и контролно-пропускателни пунктове. Отпада и ограничението за снимане в местността.

Украинското правителство е помислило и за корупцията – за да я избегне, ще въведе електронна билетна система за посетителите.

Забранената зона“ е и символ на корупция. Това включва подкупи, които правораздавателните органи събират от туристите. Съвсем скоро ще прекратим това“, обяви Зеленски.

Екскурзиите до зоната се практикуват с туроператори и обикновено траят ден. Интересът към тях е толкова висок, че има изградени и нелегални трафик канали, организират се дори нощувки в зоната. Любопитството към мястото се покачи драстично след излизането на минисериала „Чернобил“ по НВО, който разказва за последиците от аварията в централата.

Вижте още: РАДИОАКТИВЕН ТУРИЗЪМ В ЧЕРНОБИЛ СЛЕД СЕРИАЛА НА НВО

Новината за декрета бе последвана от официална церемония на 11 юли, когато Зеленски, избран за държавен глава на Украйна по-рано тази година, откри нов метален саркофаг, който да покрие унищожения реактор. Съоръжението струва 1,7 млрд. долара и бе монтирано през 2016 г. с цел да предотврати изтичането на радиоактивен материал в близките сто години. Последните тестове по сигурността му бяха проведени през април тази година. Широк 275 метра и висок 108, саркофагът е достатъчно висок да покрие катедралата „Нотр Дам“ в Париж.

Броят на жертвите, починали вследствие на аварията в Чернобил, остава обект на спорове. Знае се за 5 хил. случая на рак на щитовидната жлеза – повечето от които биват третирани и излекувани. Мнозина подозират, че радиацията е повишила нивото на заболели и от други видове рак, но няма достатъчно ясни доказателства в подкрепа на твърдението. Недоказано е и предположението, че заради завишените нива на радиация са родени стотици деца с аномалии.

Вижте още: ДА СИ ИЗБЕРЕШ ПРЕЗИДЕНТ ОТ КОМЕДИЕН СЕРИАЛ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3