Софийска филхармония МЕГАБОРД

Забраниха ChatGPT в Италия

Решението е взето след изтичане на лични данни на потребители, включително адреси и данни за кредитни карти

Компанията има 20 дни да реши проблемите, в противен случай я грози глоба от 20 млн. евро. - Забраниха ChatGPT в Италия

Компанията има 20 дни да реши проблемите, в противен случай я грози глоба от 20 млн. евро.

Италианските власти първи в света спряха достъпа до чат бота с изкуствен интелект ChatGPT, съобщава „Радио Свободна Европа“. Заявлението е публикувано в сайта на италианското Национално управление за защита на персоналните данни.

Регулаторът заявява, че временно забранява обработката на данните на италианските потребители на американския OpenAI, който е разработил и управлява ChatGPT. Започнало е и разследване за възможно нарушаване на поверителността на персоналните данни.

Италия взима това решение след изтичането, за което OpenAI съобщи миналата седмица. Компанията е потвърдила, че се е наложило временно изключване на ChatGPT заради бъг в работата на библиотеката с открит изходящ код. Като резултат някои ползватели на бота са видели съобщенията на други хора, които са си общували с него. В открит достъп са попаднали и някои данни на потребителите, включително адреси и част от данните за кредитните им карти. Според OpenAI изтичането е засегнало малко над 1% от регистрираните потребители.

В заявлението на италианския регулатор се казва още, че ChatGPT няма възрастов филтър, макар да е предназначен за лица над 13 години.

Компанията има 20 дни, за да реши проблемите, посочени от италианските власти. В противен случай я очаква глоба от 20 млн. евро.

ChatGPT е чат бот с изкуствен интелект, способен да работи в диалогов режим. Пуснат е през ноември 2022 г. и много бързо привлече вниманието на много потребители. Само преди дни обаче Илон Мъск, изпълнителен директор на Туитър и „Тесла“, и Стийв Возняк, съосновател на „Епъл“, подписаха отворено писмо за налагането на мораториум над развитието на напреднали системи с изкуствен интелект. Писмото, събрало подкрепа от над 1300 души, призовава технологичните компании да спрат за поне половин година развитието на нова система, която ще бъде по-напреднала дори от GPT-4.

МЪСК И ВОЗНЯК: КОНТРОЛИРАЙТЕ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ, ЩЕ ПРОМЕНИ ИСТОРИЯТА НА ЗЕМЯТА

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах